Frågan om när vi får se självkörande bilar på vägarna är både spännande och komplicerad. Även om tekniken har tagit stora steg framåt, är vi fortfarande några år ifrån att ha helt autonoma bilar. Låt oss kika på de senaste framstegen inom självkörande teknik och vad som krävs för att komma dit.

Nivåer av autonomi

För att förstå hur långt vi har kommit behöver vi ha koll på de fem nivåerna av autonomi enligt SAE International:

  • Nivå 1 Assisterad körning– Föraren har full kontroll men får hjälp med vissa funktioner som farthållare.
  • Nivå 2 Delvis automatiserad körning– Bilen kan styra och accelerera/bromsa, men föraren måste övervaka och vara redo att ta över.
  • Nivå 3 Hög grad av automatisering– Bilen kan hantera de flesta köruppgifter, men föraren måste vara beredd att ingripa.
  • Nivå 4 Fullt automatiserad körning– Bilen kan köra själv under vissa förhållanden utan mänsklig inblandning.
  • Nivå 5 Självkörande 100%– Bilen kan hantera alla köruppgifter under alla förhållanden utan någon mänsklig inblandning.

Senaste framstegen enligt Riddermark Bils analys

Ett exempel på en bil som närmar sig högre nivåer av autonomi är Polestar 4. Den kommer med ”nivå 3”-autonom körning från Mobileye, vilket innebär att bilen kan sköta körningen på motorväg utan att föraren behöver titta på vägen. Men föraren måste fortfarande kunna ta över i mer komplexa trafikmiljöer.

Mercedes-Benz har fått tillstånd att testa avancerad autonom körning i Peking, vilket visar på det globala intresset och framstegen inom området. I Sverige pågår tester av självkörande fordon på tre vägsträckor, med uppgraderingar av 5G-nätet för att stödja dessa tester.

Utmaningar och krav för full autonomi

För att självkörande bilar verkligen ska bli verklighet och inte bara snack så krävs det att flera tekniska, juridiska och säkerhetsrelaterade utmaningar övervinns.

Självkörande bilar behöver avancerade sensorer, kameror, radar och AI-system för att kunna navigera och fatta beslut i realtid. Forskning pågår ständigt för att förbättra dessa system, särskilt under svåra väderförhållanden, där prestandan fortfarande behöver utvecklas för att garantera säker och pålitlig körning. På den juridiska fronten måste lagstiftningen anpassas för att tillåta självkörande fordon på vägarna.

Regeringen i Sverige

I Sverige har regeringen föreslagit en ny förordning för autonoma fordon som planeras träda i kraft 2024. Denna nya lagstiftning kan snabba på utvecklingen och tillåta fler tester och användning av självkörande bilar på allmänna vägar.

Säkerheten är en av de största utmaningarna när det kommer till självkörande bilar. Det är avgörande att säkerställa att dessa fordon är trygga att använda. Det innebär att frågor om ansvar vid olyckor och hur fordonen ska reagera i nödsituationer måste lösas innan full autonomi kan bli verklighet. Alla dessa aspekter måste samverka för att vi ska kunna se självkörande bilar på våra vägar inom en överskådlig framtid.

Så, vi är på god väg, men det finns fortfarande mycket att göra innan vi kan luta oss tillbaka och låta bilen ta över helt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring