Många bilister väljer nu att byta ut sitt fordon mot ett som är eldrivet, vilket är kostnadseffektivt och bättre för klimatet, men hur fungerar en elbil? Principen för elbilens uppbyggnad är enkel; ström överförs från ett batteri till bilens elmotor, vilket får bilen att röra sig framåt. Elbilsbatterier utvecklas snabbt och som elbilsägare är det bra att känna till hur elbilen fungerar för att kunna hålla stabil räckvidd i batteriet.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Elbilsmotorn

Elbilen består av ett batteri, kraftelektronik samt en eller ett flertal elmotorer med uppgift att driva hjulen. Det finns mycket färre komponenter och beståndsdelar i en elbil i jämförelse med en förbränningsmotor. Effekten hos bensinmotorer går aldrig över 30 procent, vilket innebär att hela 70 procent av den tillförda energin försvinner bort i form av värme.

Slitage över tid

När batteriet laddas slits det allt mer, vilket sker via små förändringar vid varje laddning. Men med åren blir slitaget märkbart. När elbilen har gått 16 000 mil har batteriet tappat upp till 15 % av den forna kapaciteten. Nya elbilar förväntas hålla längre och ha samma räckvidd under hela livslängden.

Det är bäst att ha elbilen i rumstemperatur, då batteriet slits mer när det är för varmt. Under varma somrar gör hög belastning batterierna varma, då de måste leverera extra hög strömstyrka. Vid snabbladdning blir de också varma. När temperaturen är för låg mister batteriet sin förmåga att flytta strömstyrkan från låg till hög nivå och laddas mer långsamt. Därför har moderna elbilar väl isolerade batterier, vilket ger en mer jämn temperatur.

Förläng batteriets livslängd

Att ladda elbilsbatteriet ger mest slitage. Även att låta batteriet bli helt urladdat är en dålig idé, då det kan skapa permanenta batteriskador. Från producenthåll har lösningen varit att göra det omöjligt för konsumenten att använda hela batterikapaciteten. När skärmen indikerar att batteriet är laddat till 100 % är det snarare laddat till 95 %.