När lönar det sig med elbil? Att välja en elbil över en bil med förbränningsmotor kan löna sig ekonomiskt. Batterierna blir allt större och laddarnas kapacitet ökar, vilket gör att elbilarna kommer allt längre på en laddning. Att köra med elbil är mycket billigare än att köra med en bil som går på diesel eller bensin.

Väljer du en elbil behöver du inte heller betala lika mycket i skatt, och bilens service blir enklare och billigare. Detta beror på att elbilen inte har lika många rörliga delar som bilar med förbränningsmotor. Det är fortfarande dyrare att köpa elbilar än fossilbilar, men priserna kommer att fortsätta sjunka. Du har också möjlighet att köpa en begagnad elbil, vilket kan löna sig i längden.

Läs mer: Har elbilen någon framtid?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Lägre drivmedelskostnad

Elbilen har en mycket lägre kostnad för drivmedel om man ser per mil, i jämförelse med diesel- och bensinbilar. Detta gäller oavsett ditt geografiska läge i Sverige, då det finns stora skillnader i elpriser i olika län. De som bor i norra Sverige och kör långt gör den största besparingen.

Välj utifrån ditt körmönster

Om en elbil lönar sig eller inte, kan bero på vilket körmönster du har. Är det mest korta sträckor du behöver köra till vardags och om du har möjlighet till hemmaladdning brukar det vara mest ekonomiskt att välja en elbil eller en laddhybrid. Men om du kör långa sträckor och inte kan ladda hemma kan det kortsiktigt vara billigare att köpa en fossilbil med snål dieselmotor. Här bör du dock väga in att samhället i stort behöver minska på utsläppen kraftigt, vilket på längre sikt kan innebära att en elbil är en mer trygg investering.

Lägre servicekostnader

Elbilar brukar ha lägre servicekostnader än vad laddhybrider och fossilbilar har. Denna prisfaktor innebär att det för de flesta mest lönar sig att välja en elbil när det är dags att byta bil. Skatten är också hög på nya diesel- och bensinbilar, vilket även det gör elbilen till ett mer ekonomiskt fördelaktigt val.

Så när lönar det sig med elbil enligt forskningen?

Sveriges Radio rapporterar att en studie från Kungliga Tekniska Högskolan visar att det är mer kostnadseffektivt att äga och köra en elbil jämfört med en bensin- eller dieselbil över en treårsperiod och en körsträcka på 1 500 mil per år. Enligt forskningen är totalkostnaden lägre för elbilar vid dessa förutsättningar.