BMW har AdBlue i sina bilar sedan många år tillbaka och då framför allt i tillverkarens dieseldrivna fordon. AdBlue är ett produktnamn för en typ av reningsutrustning som utgår från den så kallade SCR-tekniken där kväveoxidutsläpp reduceras via en katalysator. Här får du lära dig mer om vilka BMW som har AdBlue, men också hur reningsprocessen fungerar.

Vad är AdBlue på BMW?

För att reducera utsläpp av kväveoxid i dieselbilar utvecklades AdBlue-produkten för många år sedan. Det är en färglös vätska som behövs för att BMW bilar med diesel ska kunna rengöras med hjälp av SCR-teknik. Alltså med en katalysator som omvandlar de farliga utsläppen (NOx) till dels vattenånga, dels kväve som inte är skadligt.

AdBlue sprutas in i BMWs avgassystem och via SCR kommer kväveoxidutsläppen då reduceras med upp till 90 %. När vätskan är slut fyller du på den i en separat behållare, vilket är viktigt att vara uppmärksam på eftersom det är lätt att tro AdBlue är en bränsletillsats.

Eftersom reningsutrustningen på ett direkt sätt inskar skadliga utsläpp från dieselfordon är det viktigt att AdBlue-systemet alltid är aktiverat. Det är faktiskt olagligt att köra med ett avaktiverat AdBlue på BMW.

Modeller med AdBlue

För att en bil ska ha AdBlue krävs att bilen är utrustad med SCR-katalysator och det är inte alla modeller som har systemet. Däremot har idag de flesta nya dieselbilar från BMW AdBlue som rengöringssystem.

Har bilen en egen behållare som i regel är blåmarkerad kan du vara säker på att din BMW har AdBlue. När vätskan är på väg att ta slut får du en indikation på förar-displayen. Observera att du inte kan köra på helt tom Adblue tank, då startar inte bilen och du måste fylla på omgående. Dessutom kan det skada AdBlue-systemet om du kör på tom tank för länge eller ofta.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur kan jag veta om min bil har AdBlue?

För att ta reda på om din bil använder AdBlue, kan du kolla efter några enkla tecken som:

  1. Blått tanklock: AdBlue fylls vanligtvis på genom ett tanklock som är färgat i blått. Om du ser ett sådant blått tanklock på din bil, betyder det att din bil har en AdBlue-behållare.
  2. Fordonsdokumentation: Ta en titt i fordonsdokumenten, som instruktionsboken eller servicehandboken, för att se om det nämns något om AdBlue-systemet. Här kan du hitta information om hur AdBlue används och hur du tar hand om det.
  3. Varningslampor: Om AdBlue-nivån blir låg i din bil, kan det finnas en speciell varningslampa på instrumentpanelen som tänds. Detta indikerar att det är dags att fylla på AdBlue-vätska.

Läs mer: Vilken BMW modell är bäst?