Var tillverkas Kia? Kia är en sydkoreansk biltillverkare med högkvarter i Seoul. Det ägs numera av Hyundai Motor Company. Mycket av tillverkningen sker fortfarande i Sydkorea, men de har även öppnat fabriker i en rad andra länder.

Kia började med att tillverka cyklar

Företaget har en mycket lång historia och grundades redan 1944. Då tillverkades cyklar och olika tillbehör i stål. Redan tidigt blev Kia kända för att ha hög precision i tillverkningen. Ganska snart gick de över till fordonstillverkning. Kia hittade en samarbetspartner i Mazda och var bland annat framgångsrika med att tillverka mindre lastbilar och licensierade modeller av personbilar från Mazda. Senare inledde Kia även ett samarbete med Ford och tog sig in på den amerikanska marknaden med Kia Motors America. De började också exportera bilar till Europa.

Den asiatiska finanskrisen i slutet av 90-talet slog mycket hårt mot flera asiatiska biltillverkare, där ibland Kia. 1997 ansökte Kia om konkurs och efter en del turer och budgivning mot Ford blev det till sist Hyundai Motor Company som tog över Kia med 51% av ägandet. Efter det har Kia återhämtat sig starkt och har med innovativa och prisvärda bilmodeller lyckats ta sig tillbaka. Idag har de ett flertal framgångsrika bilmodeller som säljs världen över.

Kia tillverkas i Europa och Asien

Kia Motors Europe bildades 2003 och fick ett centrum i Frankfurt, Tyskland. Där sker mest produktion av olika konceptbilar. Deras riktiga europeiska bilfabrik placerades istället i Žilina, Slovakien. Det är en modern fabrik med mycket automatisering och som har kapacitet att producera ungefär 300 000 bilar om året.

Totalt tillverkar Kia över 3,5 miljoner fordon per år och huvuddelen av tillverkningen sker i Asien. I sitt hemland Sydkorea har Kia fyra stora monteringsfabriker, samt flera centrum för forskning och utveckling. I övrigt har de också ett flertal fabriker i Kina och en stor fabrik I Vietnam.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring