Att hålla koll på bränsletanken är en del av att underhålla din bil. Det är också bra att förstå tankkapaciteten och hur mycket bränsle som kan fyllas på innan du ger dig ut på vägen. Att överskrida tankkapaciteten kan orsaka allvarliga problem med motorn, inklusive ökad förorening och minskad bränsleeffektivitet.

Det är angeläget att förstå att det inte alltid är lämpligt att fylla bränsletanken till max kapacitet. Många bilar har en rekommenderad bränslenivå som är lägre än den totala kapaciteten. Att fylla tanken för mycket kan orsaka att bränsle rinner över och skadar bränslesystemet.

Dessutom kan bränslet expandera när det värms upp, vilket kan orsaka att det överfyller tanken och rinner ut. Det är därför rekommenderat att fylla bränsletanken till cirka 90% av dess totala kapacitet. Detta ger tillräckligt med utrymme för expansion och minskar risken för överfyllning.

Vad är en bils tankkapacitet?

Att ha koll på bränsletanken och dess kapacitet är viktigt för att undvika obehagliga situationer, som att stanna mitt i ingenstans på grund av bränslebrist. Men det är också viktigt att ha i åtanke att olika bränslen ger olika körsträcka.

Till exempel ger dieselbilar normalt sett en högre körsträcka än bensinbilar, vilket innebär att de kan åka längre på samma mängd bränsle. Det är också bra att vara medveten om att överfylla tanken kan leda till problem, så det är viktigt att inte fylla på för mycket

Antalet liter varierar mellan olika bilmodeller

Vanligtvis kan en genomsnittlig biltank rymma mellan 45 och 65 liter bränsle, medan större fordon som stadsjeepar och lastbilar ofta har större tankar. Äldre fordon eller fordon som är avsedda för långa resor kan ha en sekundär bränsletank, kallad reservtank, som utgör cirka 15% av den primära tankens kapacitet.

För att ta reda på din bils kapacitet måste du läsa skylten på tanklocket, som vanligtvis anger volymen i liter. Observera dock att moderna fordon kan inkludera reservtanken i den angivna kapaciteten, och bränslelampan varnar dig när nivån av bränsle sjunker till en låg nivå.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring