Var tillverkas Toyota? Toyota är en av världens största biltillverkare och har idag tillverkat över 200 miljoner bilar sedan 1936. Men hur började det egentligen?

Toyotas historia började egentligen med skapandet av vävstolar i en liten by i Japan. Sakichi, som mannen hette, hade studerat till snickare och såg att man kunde förenkla vävandet genom att skapa automatiserade vävstolar. Sakichi var väldigt uppfinningsrik och lyckades hitta ett sätt som gjorde att vävstolen slutade väva så snart tråden gick av. Detta var något som Sakichis son uppmärksammade och insåg att tråden skulle kunna bytas ut mot plåt – Toyota Motor Company var därmed grundat.

Vart tillverkas bilarna från Toyota?

Toyota har idag 65 fabriker runtom i världen men den största delen av produktionen sker fortfarande i Japan. Utöver Japan så tillverkas bilarna i 26 andra länder, mestadels Nordamerika men även Frankrike, Polen, Turkiet, Storbritannien, Kina, Taiwan, Malaysia, Thailand, Kenya, Sydafrika, Argentina, Brasilien, Colombia, Mexiko, Venezuela och Australien. I endast Japan finns det 16 fabriker varav de flesta är lokaliserade i närheten av Toyota City (tidigare känt som Koromo).

Lean manufacturing system

Toyota är idag världskänt för sitt produktionssystem som de refererar till som ”Lean Manufacturing system”. Toyotas produktion studerades i många år för att hitta det mest effektiva samt snabbaste sättet att tillverka bilar vilket resulterade i lean manufacturing där produktionen stoppas direkt om man märker att något är fel vilket förhindrar att defekta bilar produceras. På japanska kallar man detta ”Jidoka” vilket kan översättas som ”automatisering med mänsklig beröring”.

Just-In-Time

Toyota använder sig även av något som de kallar ”Just-In-Time” när de producerar bilen vilket de förklarar som att de försöker förkorta tiden i varje moment så mycket som möjligt för att på så sätt effektivisera produktionen. ”What is needed, when it is needed, and in the amount needed”. På japanska så kallas detta ”muda, mura, muri”.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring