Sedan 2014 gäller en lag som syftar till att reglera fordonsrelaterade skulder. Anledningen till att lagen kom till var på grund av så kallade bilmålvakter, vilket är personer som äger tusentals bilar. För att lösa problemet med skulder kopplade till bilarna kom lagändringen till.

Lagen innebär att den som köper en begagnad bil också kan få med skulder som tidigare ägare dragit på sig. Fordonsrelaterade skulder kan ha en påverkan på dig som köper, äger eller säljer ett fordon.

Enligt reglerna kan Kronofogden ta ett fordon i anspråk, och fordon kan flyttas och säljas under vissa förutsättningar.

Du kan få information om eventuella obetalda fordonsrelaterade skulder för ett fordon genom att kontakta kundtjänsten hos Transportstyrelsen.

Vad är fordonsrelaterade skulder?

De fordonsrelaterade skulderna som regleras av lagen omfattar inte bara fordons- och infrastrukturskatter, trängselskatter och felparkeringsavgifter, utan också eventuella påföljdsavgifter som är kopplade till dessa skatter eller avgifter.

Dessutom täcker lagen även Kronofogdens avgifter. Det är angeläget att vara medveten om dessa skulder vid köp, ägande eller försäljning av fordon, eftersom de kan påverka både den ekonomiska situationen och möjligheten att behålla eller sälja fordonet.

Kontroll av obetalda fordonsrelaterade skulder

Det är alltså grundläggande att kontrollera eventuella obetalda fordonsrelaterade skulder innan man köper ett fordon för att undvika oväntade kostnader eller problem med Kronofogden.

Trots att varken Transportstyrelsen eller Kronofogden kan ge en fullständigt uppdaterad bild över alla skulder, kan man diskutera frågan med säljaren för att få så mycket information som möjligt.

Det är också viktigt att komma ihåg att betalningsskyldigheten gäller den person som var noterad som ägare till fordonet när skatten eller avgiften beslutades, även om fordonet har bytt ägare sedan dess. Som ny ägare kan man alltså råka ut för att Kronofogden tar fordonet i anspråk fastän man själv inte är betalningsskyldig.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring