Hur beter sig en överstyrd bil? Under normala förhållanden kan det vara svårt att upptäcka om en personbil är överstyrd eller inte. Det brukar bli mer uppenbart i en besvärlig kurva eller under en kraftig inbromsning. Överstyrning innebär att bilen svänger mer än vad du vrider på ratten. Detta drabbar dock mest bakhjulsdrivna bilar. Men man bör ändå vara vaksam.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad innebär överstyrning?

Ett lätt sätt att komma ihåg överstyrning är att tänka på ordet över som för mycket, ungefär som att gå över en gräns eller gå över en viss nivå. Bilen styr mer än vad den borde göra, sett till vad du ger den för instruktioner som förare bakom ratten. Kortfattat styr bilen mer än du vill.

Ett typiskt exempel är att bakdäcken tappar greppet och att du hamnar i en bakhjulssladd. Risken finns att sladda runt helt.

Orsaker till överstyrning

En vanlig orsak är att bakdäcken har blivit slitna med dåligt mönsterdjup. I så fall ökar risken att bakdäcken tappar greppet med vägbanan under en sväng. Det är också viktigt att bakhjulen har tillräckligt med luft, eftersom lågt tryck i bakhjulen också kan ge överstyrning.

Ytterligare en riskfaktor är att lasta bilen tungt baktill. Det påverkar bilens köregenskaper och leder ofta till överstyrning. Lösningen är att fördela lasten mer jämt och undvika tung last långt bak i bilen. Kraftig gas i en bakhjulsdriven bil ger också överstyrning.

Råd för att undvika överstyrning

De flesta bilar har idag motorn fram och det ger mer vikt över framhjulen. Det minskar risken för att sladda runt, men det är fortfarande viktigt att bakdäcken har tillräckligt mönsterdjup och tillräckligt med luft. Även dåligt väglag kan leda till överstyrning, till exempel på grund av vattenplaning.

Det gäller också att tänka på hur man lastar bilen och fördela vikten på ett genomtänkt sätt. Allra störst blir risken för överstyrning när flera av riskfaktorerna kombineras.

Går det inte att undvika tung last bak i bilen är ett bra tips att vara medveten om risken för bakhjulssladd och framför allt ta det lugnt i kurvorna.