Hur tankar man en bil? Ska du tanka en bil för första gången? Då kan det vara bra med lite vägledning innan du sätter igång. För att du ska kunna använda dig av bilen behöver du se till att det finns bränsle och drivmedel. Vilken typ av drivmedel just din bil behöver beror på vad det är för typ av bil. Idag finns det t.ex. fossila bilar som använder bensin eller diesel, men det finns också bilar som drivs med gas eller med el – så kallade elbilar.

Innan du sätter igång och tankar behöver du således ta reda på vad det är för drivmedel just din bil behöver. I den här texten kommer vi att fokusera på fossila bilar som använder bensin eller diesel. När du har tagit reda på det är det dags att sätta igång och här berättar vi precis hur du går tillväga.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur man tankar en bil – steg för steg

  • Steg 1: Se till att du väljer en bensinstation som erbjuder den typen av bensin eller diesel som din bil behöver. Därefter ställer du bilen på ett sådant sätt så att tanklocket är mitt emot pumpen. Vet du inte vilken sida tanklocket sitter på är det viktigt att kolla upp detta först, så slipper du cirkulera runt på bensinstationen.
  • Steg2: När du har ställt bilen med tanklocket mot pumpen är det dags att börja tanka. Planerar du att betala med kort, t.ex. tankkort eller kontokort sätter du bara in kortet i automaten och därefter följer instruktionerna.
  • Steg 3: För att du ska kunna tanka behöver du öppna upp tanklocket. Hur detta öppnas kan variera beroende på hur just din bil är designad. När luckan är uppe är det bara att vrida upp underlocket och placera pumpen i det lilla hålet. Här är det viktigt att försöka föra in pumpen så långt det är möjligt – innan du trycker på handtaget.
  • Steg 4: När tanken är full (Eller när du släpper handtaget) kommer bilen sluta tankas. Du behöver således aldrig vara orolig för att det ska svämma över.