Vad det kostar att bärga en bil beror på vilken försäkring du har på din bil. Har du halv- eller helförsäkring på bilen ingår det vanligtvis en räddningsförsäkring. Allt du behöver betala då är självrisken, som vanligtvis ligger på mellan 1 000 – 2 000 kronor.

Läs mer: Vart ringer man om bilen stannar? 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så går en bärgning till

  • Ring först ditt försäkringsbolag.
  • En bärgare kommer snarast möjligt till platsen där du befinner dig
  • Problemet kartläggs och försökes lösas på plats
  • Vid ett mer omfattande fel bärgas bilen till närmsta lämpliga verkstad

I räddningsförsäkringen ingår vanligen bärgning till närmsta lämpliga verkstad samt billigaste färdsättet hem för de som färdades i bilen vid tillfället.

Det är inte alltid du behöver betala självrisk för bärgningen däremot. Det kan handla om bilen exempelvis har brunnit, blivit stulen eller varit med i en krock. Då ingår bärgning utan självrisk i försäkringen.

Exakt vad som ingår i en hel- och halvförsäkring och hur mycket självrisken ligger på kan dock variera. Det är därför viktigt att du själv har koll på vad som gäller för just din försäkring.

Bärgning vid trafikförsäkring

Om du endast har trafikförsäkring på din bil kommer du själv att behöva bekosta bärgningen. Skulle du få problem med bilen på en plats där det även behövs en TMA-bil kan du behöva stå även för den kostnaden. Exakt vad det kostar att bärga en bil kan variera beroende på plats, tid på dygnet och likande, men det handlar vanligtvis om flera tusentals kronor.

Bärgning om du har assistansförsäkring

Om du utöver din vanliga bilförsäkring även har en assistansförsäkring, antingen som ett tillägg till försäkringen eller som en separat försäkring, kan bärgningen blir helt kostnadsfri. Du slipper alltså även att betala självrisken om du har en assistansförsäkring. I en assistansförsäkring ingår det vanligtvis också hyrbil i några dagar framöver.

Hur betalar man för bärgningen?

Du kommer aldrig att behöva betala för bärgningen på plats, utan du har alltid möjlighet att få hjälp även om du inte har betalningsmedel på dig. Beroende på din försäkring får du sedan faktura av bärgningsbolaget eller så betalar du självrisk till ditt försäkringsbolag. Men glöm inte att rapportera in händelsen till ditt försäkringsbolag för att kunna få ersättning.

Att tänka på när man bärgar en bil själv?

För att bärga en bil är det viktigt att minimera bogseringssträckan för att undvika skador på motorn och växellådan. Särskilt bilar med automatlåda bör inte bogseras längre än åtta mil bakom ett annat fordon. Om en längre bogsering är nödvändig, rekommenderas det att du kontaktar en professionell bärgningsbil för att säkerställa en säker transport.