Vem äger bilen? Om du av någon anledning behöver ta reda på vem som står som ägare till en specifik bil, liksom andra sorters uppgifter om bilen, går det lätt att ta reda på. Det kan till exempel vara bra att kolla upp ägaren till ett fordon om du ska köpa en begagnad bil, för att garantera att det är ägaren som säljer.

Detta är ”Vem äger bilen?”

Tjänsten ”Vem äger bilen?” finns tillgänglig på flera platser online, men de alla utgår från Transportstyrelsens fordonsregister. I registret finns flera sorters uppgifter som besiktningsstatus, typ av fordon, tillverkningsår och huruvida fordonet har användningsförbud eller ej. Det är inte garanterat att alla uppgifter finns tillgängliga, och de kan även variera mellan olika aktörers tjänster.

Så använder du ”Vem äger bilen?”

Det vanligaste sättet att använda ”Vem äger bilen?” är att gå in på en aktörs hemsida och söka efter ett registreringsnummer. Därefter får du fram de uppgifter som står att hitta.

Finns det möjlighet att identifiera en bilägare?

Transportstyrelsens webbplats tillhandahåller information om ägaren till ett fordon om man har tillgång till registreringsnumret. Vissa uppgifter, som namnet på ägaren, får enligt dataskyddsförordningen inte ligga uppe på en hemsida. Behöver du denna information kan du istället efterfråga ett mail med uppgifterna.

Gör du detta via transportstyrelsens egna hemsida behöver du först legitimera dig med bank-id.

Andra sätt att få ägaruppgifter

Transportstyrelsen har även appen ”Mina fordon” till iOS och Android. I appen kan du se uppgifter om de fordon som finns registrerade i ditt namn, liksom hitta uppgifter om andra bilar som vem som äger bilen.

Du kan också välja att ringa till Transportstyrelsen på 0771-14 15 16 för att få ägaruppgifter om fordon. Klockan 9:00 till 16:00 på vardagar finns handläggare tillgänglig att prata med, men du kan ringa vilken tid som helst för att nå deras automatiska telefontjänst.

Skickar du hellre sms har Transportstyrelsen en sms-tjänst kallad ”Vem äger fordonet” som du når på numret 72503. Du skickar helt enkelt registreringsnumret på det fordon du vill ha uppgifter om till numret. Tänk på att det kostar några kronor att använda tjänsten.

Läs mer: Vem äger fordonet vid dödsfall?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring