Vem äger fordonet vid dödsfall?

Det här är en ganska vanlig fråga och vi har därför skrivit ihop några rader kring ämnet, vi vet att det är ett känsligt ämne och har därför rådfrågat en av landets ledande experter.

Så, vem äger bilen vid ett eventuellt dödsfall? Är det motparten, kusinen eller maka/make? Vi hämtar svaret direkt från en av landets ledande begravningsbyråer inom juridik och begravning.

I Sverige är det vanligtvis den avlidnas egendom som fördelas enligt arvslagen. Om den avlidna personen har lämnat efter sig en bil, kommer bilen att ingå i den avlidnas kvarlåtenskap och fördelas enligt arvslagen. Det är vanligtvis testamentet eller arvslagen som avgör vem som blir ägare till bilen efter den avlidnas död.

Källa: Lavendla: Texten har hämtats ur artikeln ”vem ärver vem” som skrivits av Joachim Erman, jurist.

Vad gör man om det inte finns något testamente?

Om det inte finns något testamente och inte heller några nära släktingar eller andra lagliga arvingar, kan bilen komma att bli statens egendom. Detta sker dock vanligtvis endast i sällsynta fall.

Vad är arsvlagen?

Arvslagen är en svensk lag som reglerar vem som ärver efter en person som avlidit utan att ha upprättat ett testamente. Lagen bestämmer vilka personer som har rätt till arv och i vilken ordning de ska ärva. Syftet med arvslagen är att säkerställa att den avlidnes egendom fördelas på ett rättvist sätt bland de efterlevande släktingarna.

Så fungerar arvslagen

Enligt arvslagen ärver den avlidnes barn i första hand, och om det inte finns några barn så ärver den avlidnes föräldrar eller syskon. Om den avlidne inte har några närmare släktingar så ärver den avlidnes make/maka eller registrerade partner. Om inte heller den avlidnes make/maka eller registrerade partner finns, kan andra släktingar eller staten ärva egendomen.

Det är möjligt att avvika från arvslagens bestämmelser genom att upprätta ett testamente, där den avlidne kan bestämma vilka som ska ärva och hur mycket de ska ärva.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring