Vad är bruttovikt? Om du håller på och ska ta ditt bilkörkort har du förmodligen också börjat plugga teori. Vidare är det högst sannolikt att du sett uttrycken bruttovikt? Totalvikt? Vad betyder alla dessa begrepp och hur ska man tänka kring det? I denna text kommer vi att förklara vad de olika begreppen tjänstevikt, totalvikt, bruttovikt och maxlast betyder. Läs vidare!

Vad är egentligen bruttovikt?

Begreppet bruttovikt – är kort och gott bilens vikt i en viss situation. Det kan till exempel vara så att du har köpt hem nya möbler och har bilen full med möbler/inredning. Antag då att bilen väger 1600 kg, du som förare väger 75 kg och lasten 200 kg. Bruttovikten blir då 1875 kg.

Tjänstevikt

Många har svårt med teori, oftast är det denna del man måste plugga hårdast till, med allt rätt. Just vikterna kan vara extra svåra, men det är ganska logiskt när man väl tänker efter. Till att börja med är tjänstevikten den vikt bilen har när den är i ”tjänst” alltså när den körs, och för detta behövs en förare. Det innebär enkelt uttryckt att bilen + föraren = tjänstevikt.

Förarens vikt räknas som lägst 75 kg. Detta innebär att om du har en bil som väger 1600 kg blir tjänstevikten 1675 kg.

Maxlast

Denna är nog enklast att förstå, det är den vikt som bilen maximalt får lastas med.

Med maxlast avses den största tillåtna vikten som bilen är registrerad för. Det är med andra ord en bestämd vikt som anges på bilens registreringsbevis. Detta kan variera från bil till bil. Se därför till att kolla vilken vikt din bil är godkänd för.

Totalvikt

Totalvikten är summan av maxlast och tjänstevikt. Låt oss anta att bilens tjänstevikt är 1675 kg som i fallet ovan – maxlasten i sin tur är på 400 kg – detta innebär att totalvikten är 2075 kg.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring