Bästa däcken fram eller bak? Om du enbart ska byta ett par däck rekommenderar vi att du monterar de däck som är minst slitna baktill fordonet. Detta för att maximera säkerheten när det råder svåra körförhållanden som kurvtagningar, hård inbromsning – i synnerhet på vått väglag.

Kan man byta ut endast ett däck?

Nej det bör man inte göra! Att bara byta ett däck innebär stora säkerhetsrisker. Till att börja med är storlek, slitbanemönster, hastighets- och lastindex extremt viktiga. Vad betyder detta? Jo att däcken kommer ge dig olika nivåer av grepp om du har två olika däck på samma axel. Därför måste du ha samma slitbanemönster och konstruktion på de däck som sitter på samma axel, detta för att inte försämra fordonets köregenskaper gällande acceleration, bromsning, kurvtagning, grepp på underlag och så vidare.

Bästa praxis är att placera nya däcken bak i stället för fram

Om man ska byta ut ett par däck ska man placera dem baktill fordonet. Man bör göra detta eftersom man behöver mer dragkraft baktill, vilket ger bättre grepp i våta och isiga underlag. Vidare innebär detta att risken för att få sladd baktill fordonet minskar och de flesta vet att det är enklare att kontrollera en bil med understyrning än överstyrning.

Men allt detta bör du kontrollera själv i bilens instruktionsbok.

  • Kontrollera först fordonshandboken eftersom vissa ger specifika råd
  • Generellt sett är det bra att montera de bästa/nyaste däcken bak – i våta förhållanden gynnar detta understyrning snarare än överstyrning.
  • Så om du har köpt nya framdäck är det bäst att flytta de bakre fram och de nya däcken monteras bak.

För att summera – sätt de nyaste däcken på baksidan. Undantaget är om biltillverkarna anger något annat eller om din bil har olika monteringar fram och bak. Återigen, kontrollera alltid manualen.

Så nästa gång du behöver byta däck, se till att du åtminstone gör det i par. Och se till att de nyaste alltid sitter baktill om inte din fordonstillverkare anger något annat.

Sammanfattning

För att säkerställa optimalt grepp, särskilt under utmanande vägförhållanden som snö, is eller regn, är det därför alltid rekommenderat att ha de bästa däcken placerade på baksidan av bilen. På så sätt kan man undvika att få ett sämre grepp och bibehålla körsäkerheten.

Läs mer: hur kontrollerar jag däcktrycket?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring