Hur kontrollerar jag däcktrycket? Om däcket har ett lågt lufttryck (det har blivit platt eller har en punktering), borde det vara uppenbart – det kommer att synas. Däcket kommer helt enkelt vara bredare än resten av hjulet. Om den blivit tömd på luft som ett resultat av en punktering måste den antingen repareras eller helst bytas ut helt och hållet med ett nytt däck.

Överpumpade däck är dock svårare att upptäcka, men om slitbanan i mitten av däcket är mer sliten än kanterna är detta ett tecken på att dina däck har ett för högt lufttryck.

Om du tror att ditt däcktryck är felaktigt och du känner dig osäker på hur du ska bekräfta det, bör du helt enkelt åka till en bensinstation eller ett däckföretag. Det finns maskiner som hjälper dig med att kolla lufttrycket, det är helt enkelt kompressorer som kan pumpa tillbaka luft i dina däck. Men de kan också kontrollera det aktuella trycket på dina däck.

På ett däckmonteringsföretag måste du normalt betala en liten avgift för att få någon att inspektera dina däck åt dig och använda kompressormaskinen om det behövs, så det är bäst (billigare) att leta efter en bensinstation som har en luftkompressor.

Hur kontrollerar jag att däcktrycket stämmer för min bil?

De flesta fordon kommer att ha sina däcktryck listade i en etikett som normalt sitter fast någonstans på bilen – den vanligaste platsen för dessa är i dörrposterna – när du öppnar framdörrarna bör du se dessa däcktryckstabeller på dörrens kant. På andra fordon finns däcktrycket listat under tanklocket.

Denna etikett visar trycket för alla storlekar av hjul och däck som är tillgängliga för din bilmodell, och de kommer sannolikt att visas i antingen pund per kvadrattum (känd som ’psi’) eller ’bar’. Vanligtvis har personbilar däck som går på 30-33psi eller 2,0–2,5bar, men kontrollera dina egna däck för att säkerställa att du får rätt tryck.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring