Hur fungerar förmånsvärde på bil? Om en anställd får en förmån via jobbet i form av en bil innebär det en besparing för den anställde i jämförelse med vad det hade kostat att äga den privat. Förmånsvärde är ordet för själva besparingen. Förmånsvärdet på bilen bestäms av en rad olika faktorer.

En förmånsbil är en bil som en anställd får använda i jobbet men även privat. Bilen tillhandahålls av arbetsgivaren. När en anställd får en förmånsbil anses det vara en löneförmån. Vilket innebär att den anställde ska betala skatt. När en anställd använder en bil privat tillkommer ett förmånsvärde för bilen som den anställde sen betalar skatt på varje månad.

Förmånsvärdet motsvarar besparingen som den anställde gör jämfört med att äga bilen. Förmånsvärdet på en bil är ett slags schablonbelopp som är baserat på bilens värde.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Förmånsvärde på bil kan reduceras om det är en miljöbil

Basbeloppet, bilmodell, tillägg för extrautrustning som inte ingår i själva baspriset, fordonsskatt och trängselskatt är det som ligger till grund för förmånsvärdet. Förmånsvärdet kan reduceras om det är en miljöbil. Arbetsgivaren kan sätta ner förmånsvärdet om det är en miljöbil vilket både är bra för plånboken och miljön.

Olika miljöbilar har dock olika regler vilket är bra att veta. Skatteverket har räknat ut schablonbelopp för alla bilmodeller. Det är ofta så att arbetsgivaren står för service och besiktning när det gäller förmånsbil vilket innebär att den anställde slipper vissa kostnader.

Förmånsbilen kan användas privat

Den stora skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil är att en tjänstebil får inte användas privat. Den anställde får däremot använda en förmånsbil hur mycket som helst privat. Det finns en variant på förmånsbil som kallas personalbil. Då leasar eller äger företaget ifråga fortfarande bilen men den anställde står för alla kringskostnader med bilen genom ett löneavdrag på brutto lönen. Den anställde betalar även förmånsskatt.