Ett takräcke är en riktigt smidig lösning för att kunna få med dig mer packning med bilen. Det fungerar också bra för att frakta mer skrymmande föremål på, till exempel skidor eller byggmaterial. För att du ska kunna njuta av fördelarna med ett bra takräcke gäller det dock att du väljer rätt. Vilket takräcke passar din bil? Här följer några tips som gör det enklare att välja takräcke.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vilken typ av fästen finns på din bil?

För att du ska kunna sätta fast ditt takräcke måste det finnas någonstans att fästa det. Det första du bör göra är alltså att titta på din bil och avgöra vilken typ av fäste du har. Din bil kan vara någon av dessa fyra typer: bil med traditionella rails, bil med intergrerade rails, bil med fästpunkter eller bil med varken fästpunkter eller rails. Till alla dessa fyra sorter av fästen finns takräcken som passar.

Takräcken som passar bilar utan rails eller fästpunkter

Vanligt är att bilar saknar varken fästpunkter eller rails. Som tur är finns smarta takräcken även till dessa modeller. Den här typen av räcke ställs på taket och fäst sedan med fästen i stål som är gummilackerade. På grund av lackeringen finns ingen risk att fästet skadar lacken på din bil.

Takräcken för bilar med fästpunkter

Det kan också vara så att du har en bil som har fästpunkter. Det ser du genom att titta på taket. Finns där fyra små luckor så är dessa fästpunkter avsedda för takräcke. För att hitta ett takräcke som passar din personbil kan du söka på modeller som är avsedda för den typ av fästpunkter du har.

Rails

Det finns två typer av rails, dels integrerade och dels traditionella. Integrerade rails är den typ av rails som ligger dikt an mot bilen och ofta sticker ut en liten bit. Traditionella rails har istället luft mellan rail och bil. Oavsett vilken typ av rail du har finns takräcken som passar för din bil. Fråga hos din återförsäljare för att få tak på rätt typ av takräcke.

De flesta moderna takräcken är designade som universalmodeller, vilket gör att de passar till de flesta bilar. Det är dock viktigt att notera att vissa bilar med mycket bred eller smal konstruktion kan kräva specialanpassade takräcken för att passa optimalt.

Kan man ha takräcke på alla bilar?

Det är alltid bäst att konsultera tillverkarens rekommendationer eller kontakta en expert för att säkerställa att takräcket är kompatibelt med din specifika bilmodell. Det finns många olika takräckestyper och monteringssystem tillgängliga, så det finns vanligtvis en lösning som passar för de flesta bilar.