Hur mycket sjunker en bil i värde? Värdeminskningen på en bil är störst i början. Det första året tappar en bil närmare 20 procent i värde. På fem år kan en personbil har tappat 50 procent i värde.

Hur mycket en bil sjunker i värde beror på många olika saker. Både nya bilar och begagnade bilar sjunker i värde under årens lopp. Bilens värde påverkas av bland annat åldern på bilen och antal körda mil.

En ny bil tappar oftast mycket i värde första året. Ungefär 20 procent är värdeminskningen på en helt ny bil efter ett år. Det andra året är värdeminskningen på cirka 18 procent. En bil som är ungefär fyra år gammal tappar 10 procent i värde. Generellt tappar alltså en bil ungefär 50 procent av sitt värde det första fem åren.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Faktorer som påverkar hur mycket din bil sjunker i värde

Bilens ålder är en sak som alltid är avgörande för hur mycket en bil tappar i värde. Något annat som spelar roll är miltalen. Det beror även på hur motorn är använd. En högre användning kan påverka motorns funktion negativt och därmed göra att värdeminskningen ökar.

Antal ägare är också något som ka bidra till värdeminskning. Ju färre ägare en bil har haft desto bättre är det. Vilken typ av motor som bilen har påverkar vad bilen är värd. Det varierar beroende på marknaden vilka motorer som är mest åtråvärda för tillfället. En hårade miljöpolitik har gjort att dieselbilar blivit mindre attraktiva och därmed minskar de snabbare i värde.

Bilmärke och modell spelar roll för värdeminskningen

Bilmärke och bilmodell är också något som spelar roll för bilens värde. En populär och efterfrågad bilmodell tappar ofta mindre i värde. Vilka tillval som bilen har spelar också roll. En bil som har extra utrustning har ett högre värde en samma bil som inte har samma utrustning. Ibland spelar även färgen på bilen in.

Här är en lista på vanliga orsaker till värdeminskning av en bil:

  1. Ålder
  2. Antal körda mil
  3. Underhåll och skick
  4. Antal ägare
  5. Bilmodell och märke
  6. Motor- och bränsletyp
  7. Efterfrågan på marknaden
  8. Extra utrustning och tillval
  9. Färg på bilen
  10. Olyckshistorik