Vad är sant beträffande däck på personbil? Som bilägare har du många krav och regler att följa, vilket är både för din egen och för andras säkerhet. Det kan vara bra att alltid hålla sig uppdaterad kring vad som är sant gällande regler för personbilsdäck, och inte bara gå efter vad vänner och bekanta säger. Däcken har ett antal särskilda föreskrifter som du behöver känna till.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Tekniska krav på däck

Det som är sant beträffande däck för personbil är att de har ett flertal tekniska krav. Hit hör att de bör vara S-märkta, E-märkta och även följa bestämmelser vad gäller hastighetskapacitet och belastningsförmåga. Nya däck bör ha E-märkning och vara typgodkända enligt ECE-reglemente 30. När det gäller regummerade däck gäller i stället ECE-reglemente 108. Däck som hör till fordon av 1980 års modell behöver inte följa regler för E-märkning, de har i stället andra föreskrifter.

S-märkning

Däck som börjat användas efter 1 oktober 2009 ska ha S-märkning, där ”S” står för sound. Denna S-märkning visar att däcken uppfyller skärpta krav vad gäller buller och har blivit typgodkända enligt ECE-reglemente 117 och EG-direktiv 92/23/EEG. Själva syftet med bullerkravet är att införa begränsningar för bullret som uppkommer när däcken kommer i kontakt med vägbanan.

Vissa däck är undantagna från kravet att ha S-märkning. Hit hör regummerade däck, däck som är avsedda för att köras i under 80 km/h, vinterdäck med dubbar och reservdäck som endast ska användas tillfälligt.

Belastningsförmåga

Däckens belastningsförmåga ska motsvara bilens maximala tillåtna axelbelastning. När det gäller E-märkta däck går det att se en belastningskod på sidan av däcket. En belastningskod på 86 innebär att däcket kan klara av en belastning som ligger på 530 kg.

Hastighetskapacitet

Sommardäck ska uppnå en hastighetskapacitet överensstämmande med eller högre än den högsta konstruktiva hastigheten för personbilar vilka har tagits i bruk efter 1 januari 1996. Vinterdäck avsedda för personbilar ska vara dimensionerade till en högsta hastighet på minst 160 km/tim.