I Torslanda ligger Volvo Cars bilfabrik, en komplett tillverkningsbyggnad med karossfabrik, pressverk, monteringsfabrik och måleri, men vilka Volvo modeller tillverkas i Sverige?

Här arbetar 6500 anställda med att bygga Volvos större bilmodeller som är i serien 60 och 90. Torslandafabriken framställer ungefär 1250 bilar varje dag. Volvo Cars har också en produktionsanläggning för motorer som ligger i Skövde och en för karosskomponenter med säte i Olofström.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

VCES – Volvo Car Engine Skövde

På Volvo Car Engine Skövde tillverkas motorer samt mildhybrider som används för framdrivning inom bilindustrin. I Volvo Car Group finns två motorfabriker, varav VCES är en. Fabriken blev en av de första klimatneutrala tillverkningsanläggningarna hos företaget år 2018, detta efter att ha valt att byta till förnybar värme och el.

VCBC – Volvo Car Body Components

Volvo Car Body Components producerar bilkomponenter till Volvos bilar. Metallblad pressas till bildelar som tak, motorhuvar och dörrar. Dessa komponenter skickas därefter vidare till bilfabriken i Torslanda och till bilfabriker i Kina, Belgien och USA.

Endast elbilar i Torslandafabriken

Målet för Volvos Torslandafabrik är att tillverka enbart elbilar år 2030. Tio miljarder kronor ska investeras i fabriken för att tillverka en ny generation av elbilar. Årskapaciteten i Torslanda ligger nu på 300 000 bilar. Investeringarna handlar om att skapa en ”megagjutning”, samma som Tesla använder. Då kan större delen av karossen på bilen gjutas som ett enda stycke aluminium. Detta kommer minska kostnad och utsläpp per tillverkad bil.

Volvo modeller som tillverkas i Sverige

I Torslandafabriken tillverkas nu modellerna XC90, V60, XC60, V90, V90 Cross Country och V60 Cross Country. Volvo XC90 är en stor SUV-modell från Volvo som lanserades år 2002. Volvo XC60 är också den en SUV och tillverkas sedan år 2018 i andra generationen. Volvo V60 gjordes officiell år 2010 och kan fås med fyrhjulsdrift. Volvo V90 är en kombiversion av den äldre modell som brukade kallas Volvo 960.