Vad är bussningar på en bil? Det finns både fasta och andra mer flexibla delar i en bil där de sistnämnda har rotationsfunktioner som fungerar på olika sätt. Bussningar är något biltillverkare använder för att undvika att vibrationer uppstår i bilkupén när de roterande delarna rör på sig.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Bussningar – antivibrationsfästen

Bussningar här er en slags komponent som används för att göra det möjligt för roterande bildelar att röra sig utan att det uppstår vibration i den övriga bilen. Bussningar brukar även kallas för antivibrationsfästen eftersom de just används för att undvika vibration. De kan också användas i mer fasta bildelar såsom fjädrar eller karossfästen.

Bussningar på en bil kan vara tillverkade i olika material för att skapa antingen en mer mjuk eller hård riktning på komponenten. Exempelvis finns det bussningar som har olja inuti medan andra är gjutna. Den vanligaste typen brukar vara tillverkad i ett flexibelt gummimaterial med en metallhylsa inuti.

Slitna bussningar på en bil

Det finns ingen standard för hur länge en bussning håller, men du bör räkna med att de slits under bilens livstid. De minskar bland annat i storlek och blir styvare i takt med att de utsätts för diverse exponering såsom värme och föroreningar. Slitna bussningar kan vara svåra att upptäcka, men några tecken är bland annat följande:

  • Svaga ryckningar i samband med acceleration eller inbromsning
  • Däckslitage som är mer än normalt
  • Olika typer av oljud när du kör på ojämnt underlag

Du bör alltid byta ut bussningar på en personbil om de är slitna och i odugligt skick. Däremot kommer du förmodligen inte få några större körproblem, men det är något som bör åtgärdas.

Byta ut bussningar på en bil

Om du upptäckt att en eller flera bussningar på bilen inte är i gott skick behöver du alltså se till att få de utbytta. Det är ytterst viktigt att känna till djupet och även platsen där bussningarna pressats in. Blir den nya bussningen inpressad på fel djup kan det orsaka diverse oljud eller störningar i bilen.