Hur kan du upptäcka att abs systemet inte fungerar? ABS finns till för att minimera riskerna med vattenplaning och sladd, den gör detta genom att förhindra att hjulen låser sig när du bromsar.

ABS-systemet består av ett antal komponenter såsom ABS-modul och ABS-sensor på varje hjul. Dessa sensorer känner av hjulens hastighet och säger åt ABS-modulen att pumpa bromsarna i snabb följd när du börjar tappa greppet eller sladda.

De allra flesta systemen är utformade på ett sådant sätt att de varnar föraren om något inte står rätt till med systemet. Men det kan vara bra att känna till hur man upptäcker dessa tecken.

Läs mer: Hur känns bromspedalen när bilen är avstängd?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så kan du upptäcka att abs systemet inte fungerar

Håll koll på dessa tecken när du kör:

Bromspedalen ger ingen respons – beroende på vad du har för bilmodell kan bromsarna kännas stela eller sega när ABS-modulen går sönder. Detta sker vanligtvis gradvis, så det kan vara svårt att upptäcka. Men om du känner att bromsarna inte riktigt tar som de brukar är det dags att boka bromsservice.

ABS lampan är tänd eller tänds under färd– Självklart är det mest uppenbara tecknet att ABS lampan tänds på instrumentbrädan. Detta kan orsakas av en för låg nivå av bromsvätska eller en säkring som gått. Oavsett vad bör du kolla upp bromsarna om ABS lampan tänds.

Bromsarna låser sig – Tänk på att ditt ABS-systems huvudsakliga uppgift är att förhindra att dina hjul låser sig, och därigenom minska riskerna för sladd och vattenplaning, de är särskilt verksamma under vinterhalvåret. Följaktligen, om du känner att dina bromsar låser sig, är det ett säkert tecken på att ditt ABS-system inte fungerar som det ska.

Bromsarna låter konstigt – Ett annat tecken som visar att ABS-systemet är defekt är att det låter konstigt från bromsarna när du kör, även när du inte har tryckt ner bromspedalen.

Vad händer om ABS:en inte fungerar?

Om din bil inte har ABS kommer den fortsätta rakt fram när du bromsar och du kommer ha svårt att svänga undan hinder. ABS hjälper dig att styra bilen när du gör en kraftig inbromsning.

Det är viktigt att komma ihåg att ett fungerande ABS-system inte nödvändigtvis minskar bromssträckan, men det hjälper dig att behålla kontrollen och kunna manövrera vid inbromsning. Detta är avgörande för att minimera risken för olyckor.