Det är bra att veta hur bromspedalen ska kännas när bilens motor är avstängd, så hur känns bromspedalen när bilen är avstängd? Rätt känsla är ett tecken på bromssystemet fungerar som det ska. Fel känsla är ett tecken på att ett problem har uppstått.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Hur ska bromspedalen kännas när bilen är avstängd?

Om bilen är avstängd ska bromspedalen kännas stum, d.v.s. den ska inte gå att trycka ner. Om den däremot går att trycka ner kan det innebära att bromssystemet har drabbats av en läcka. Skulle den ge en tydlig fjädrande känsla kan det tyda på att luft tagit sig in i systemet. Anledningen är att bromssystemet i bilar innehåller en så kallad bromsvätska.

Saknas bromsvätska eller är nivån för låg, så tappar systemet sin funktion och det blir svårare att stanna fordonet. Vätskan är nämligen det som flyttar kraften från pedalen till systemets andra delar.

I dagens personbilar är skivbromsar vanligast. Då pressas bromsklossar mot en roterande skiva och friktionen skapar inbromsningen.

Hur känns det om något är fel?

Om bromspedalen känns fjädrande, lös eller överhuvudtaget annorlunda mot tidigare när bilen är avstängd, bör du kontrollera bromsvätskan. Ser du att nivån är låg, måste den fyllas på.

Efter att du har gjort påfyllningen bör du testa att försöka trycka på bromspedalen ett flertal gånger. Kontrollera därefter åter nivån. Har den sjunkit är det ett tydligt tecken på att det finns någon form av läcka i bromssystemet.

Rådet är att i så fall omedelbart lämna in bilen för service. Ett välfungerade bromssystem är givetvis oerhört viktigt för säkerheten.

Andra tecken på att någonting inte står rätt till är om du ser en varningslampa för bromsarna på instrumentpanelen. Tänds den under körning bör du stanna till på ett säkert sätt och kontrollera vad det beror på. Röda varningslampor får absolut inte ignoreras och kan du inte åtgärda felet själv, se till att kontakta en verkstad.

Hur fungerar bromsar?

När du trycker på bromspedalen appliceras kraft på bromssystemet. Genom denna kraft pressas bromsbeläggen mot ytan av de inre och yttre bromsskivorna. Det är genom friktionen mellan belägg och skivor som bilen börjar sakta ner och till slut stanna.