Vad måste man göra när man köper en begagnad bil? Ska du köpa en begagnad bil av en bilhandlare brukar du få väldigt bra och professionell vägledning. Ska du däremot köpa en begagnad personbil av en privatperson behöver du ha större koll och vara extra noggrann. På så sätt minskar du risken för tråkiga överraskningar och ett bilköp som du surt får ångra.

Det finns flera saker som är extra viktigt för dig att ha koll på när du ska köpa en begagnad bil av en privatperson. Du behöver bland annat undersöka bilen mycket noggrant innan du betalar för den, men du måste också kontrollera om bilen har några skulder. Här nedan listar vi några saker som är extra bra att ha i åtanke.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Måsten när man köper en begagnad bil

 • Upprätta köpekontrakt
  När du köper en bil från en privatperson är det köplagen som gäller. Därför är det viktigt att ni upprättar ett köpekontrakt som båda parter signerar. På så sätt kan ni undvika både missförstånd och diskussioner. Om det ska finnas möjlighet att ångra köpet måste detta skrivas in i avtalet, eftersom ångerrätten inte gäller privatperson till privatperson.
 • Kontrollera skulder
  Transportstyrelsens fordonsregister kan du säkerställa att du verkligen köper bilen av dess rätta ägare. Här kan du också kontrollera om det finns skulder på bilen, t.ex. infrastrukturavgifter, trängselavgifter, fordonsskatt eller andra avgifter som inte är betalade.
 • Vilken garanti gäller?
  Vissa begagnade bilar saknar garantier, medan andra har garantin kvar. Kontrollera vad som gäller för just den bil du är intresserad av och se om garantierna följer med vid bilköp. Det är nämligen inte helt ovanligt att vissa garantier endast gäller för den som köper bilen fabriksny. Finns det garantier kvar kan du se till att dra nytta av dessa.
 • Betalning
  Betalningen för bilen ska ske med en metod som känns trygg och säker för både dig och säljaren. Undvik alltid delbetalningar om du köper från en privatperson och betala bilen direkt istället. Betalar du mer än 150 000 kronor är banköverföring tryggare än Swish eller andra metoder.