Vad betyder TFSI på Audi? TFSI står för Turbo fuel stratified injection och är en märkning som används på turboladdade motorer med direkt bränsleinsprutning som man har installerat på bilar från märket Audi sedan 2004. TFSI är ett varumärke som tillhör Volkswagen Group.

Vad är TFSI?

Vad betyder egentligen TFSI på Audi modeller och vad innebär det? FSI är en bränsleinsprutning i bilens motor som ökar effekten och vridmomentet hos bensindrivna bilar. TFSI i sin tur är en variant av denna bränsleinsprutning, men med en turboeffekt. Fördelar med TFSI är att motorerna blir cirka 15 procent mer ekonomiska samt att utsläppen av avgaser också minskar.

TFSI motorer hos Audi är vanligtvis 4-cylindriga med 8 eller 16 ventiler. Men TFSI motorer finns i tre olika varianter och brukar kallas för generation 1, 2 eller 3.

Skillnad TFSI, FSI och TSI

Skillnaden på TFSI och FSI är alltså att den förstnämnda har en turboeffekt. Mellan TSI och TFSI finns det egentligen innan skillnad. Det är samma sak, men förkortningen TFSI används av Audi medan Volkswagen endast skriver TSI.

Problem med Audi med TFSI

Även om många tycker om Audi med TFSI finns det en hel del kända problem. Det har till och med gott så långt att en del bilhandlare har slutat sälja en del Audimodeller med TFSI-motorer på grund av att de har uppstått så mycket problem.

Ett av de vanligaste problemen har handlat om att oljeförbrukningen har varit extremt hög på grund av att kolvringarna har fastnat eller blivit igentäppta av av vevhusets ventilationssystem. Det finns historier om där förare har gjort av med cirka 8 liter olja på 150 mil.

Ett annat vanligt problem är att kamremmen eller kamkedja slits ut mycket fortfare. Det här ställer till stora problem för bilägarna, dels eftersom ett oväntat kamremsbrott gör att bilen blir helt stillastående, dels för att ett kamremsbyta är mycket kostsamt och inget man vill behöva göra i förtid.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring