Vilka bilar är säkrast? Att bilen är säker och trygg att färdas i är en viktig faktor när de flesta svenskar väljer bil. I bilen ska ofta hela familjen färdas, vilket kräver god krocksäkerhet och att alla system fungerar som tänkt. Skillnaden i säkerhet varierar stort mellan de minst säkra och de säkraste bilmodellerna. Sedan åttiotalet har också risken att avlida eller skadas allvarligt vid en trafikolycka minskat kraftigt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vilka bilar är säkrast? – De mest krocksäkra modellerna

I rapporten ”Hur säker är bilen” har Folksam gått igenom 184 000 trafikolyckor och analyserat vilka bilmodeller som är mest krocksäkra. Bland modellerna i topplistan går det att hitta flera modeller från Volvo. Även Mercedes-Benz och Toyota fick bra betyg. Forskningschefen Anders Kullgren menade att det behöver ställas höga krav för att kunna säga att en bilmodell är bland de säkraste. Autobroms är en faktor som minskar risken för att bilen ska köra på andra bilar. Här minskas risken med ungefär 40 procent. Det kommer också ett stort antal nya säkerhetssystem på marknaden för att undvika eller lindra krockar. Bilar fortsätter att bli mer och mer krocksäkra när trafikolyckor inträffar.

De bilar som i rapporten kunde sägas vara mest säkra har en 40 procent högre säkerhet än genomsnittet. Den säkraste bilen sades vara Volvo S80/V70. På andra plats kom Toyota RAV4 och därefter Mercedes E-class.

Viktigt att välja en säker bil

Risken att omkomma är tio gånger högre i de bilar som är minst säkra, i jämförelse med de säkraste. Nya bilar har en mycket högre säkerhetsstandard och orsakar därför färre dödsfall och mindre skador på förare och passagerare. En liten bil som just kommit ut på marknaden kan därför vara säkrare eller lika säker som en stor, gammal bil. Men det finns också en stor skillnad mellan olika modeller och märken. Det brukar ta flera år innan det går att bedöma säkerheten hos en bil baserat på verkliga olyckor.