Vem äger Toyota? Toyota är en multinationell japansk fordonskoncern. Den har sitt huvudsäte i den japanska staden Toyota. Här startades företaget av uppfinnaren Sakichi Toyoda med familj i augusti 1937. Toyota blev största biltillverkare i Japan efter andra världskriget. Bilmärket tog sig in på USA:s marknad år 1957, och etablerade sig i Europa 1963. År 2005 tillverkade Toyota för första gången i sin historia fler fordon än den amerikanska biltillverkaren Ford, och efterkommande år fler fordon än General Motors. Sedan dess har Toyota varit världens största biltillverkare.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Akio Toyoda

Toyota är börsnoterat, och har på det sättet inte en enstaka ägare. Den största delägaren är dock Toyota Industries. Toyota Motor Corporation har idag Akio Toyoda som koncernchef. Han är son till Shoichiro Toyoda och ättling till grundaren Sakichi Toyoda.

Toyota Motor Corporation

Toyota tillverkar cirka tio miljoner bilar på ett år. Under sextiotalet drog Toyota nytta av Japans snabbt växande ekonomi och började sälja bilar till den japanska medelklassen. Detta ledde till skapandet av Toyota Corolla, en av världens mest sålda bilar. Ekonomins expansion gjorde också att Toyota kunde bli en av de största biltillverkarna globalt sett samt det största företaget i hela Japan.

Börsnoterad på flera börser

Tack vare Toyotas börsnotering ägs det nu av sina aktieägare. Det går att hitta koncernen på börserna i London, Nagoya, New York och Tokyo. De har nu fabriker i de flesta världsdelar, och sätter samman sina fordon i bland annat Brasilien, Kanada, Argentina, Colombia, Indonesien, Filippinerna, Sydafrika, USA och Ryssland.

Bilmodeller i flera varumärken

Numera tillverkar Toyota Motor Corporation bilmodeller under fyra varumärken inklusive Hino, Daihatsu och Lexus. Toyota äger också delar av Subaru Corporation, Mazda, Suzuki, Isuzu, Yamaha Motor Corporation och Panasonic. Toyota tillverkar elektriska hybridbilar och är ledande i världen på området. De producerar också plugin-hybrider samt elektriska bilar med batterier.