Har du märkt att bilen darrar när du kör? Det kan vara både irriterande och påverka din förmåga att köra säkert. Därför är det viktigt att hitta orsaken och åtgärda problemet så snart som möjligt. Här går vi igenom några vanliga orsaker till varför bilen darrar och vad du kan göra åt det.

Orsaker till att bilen darrar

  1. Dåliga vägar och slitna däck:
    Dåliga vägar eller slitna däck kan vara en vanlig orsak till att bilen skakar när du kör. Däcken är bilens enda kontakt med vägen och om de är i dåligt skick kan det påverka både komfort och säkerhet.
  2. Gamla och slitna däck:
    Däck som är gamla och slitna kan orsaka vibrationer. Däck utsätts för stora påfrestningar under sin livslängd och om de inte är i gott skick kan det förkorta deras livslängd och försämra körsäkerheten. Det är viktigt att se till att däcken alltid är i gott skick och att alla bultar är korrekt monterade. Regelbunden rengöring och kontroll av mönsterdjupet och slitage är också viktigt.
  3. Deformerade däck:
    Om bilen inte har använts under en längre tid kan däcken deformeras, vilket kan få bilen att luta och vibrera. Byt ut däcken enligt tillverkarens rekommendationer för att undvika detta problem.
  4. Motorproblem:
    Ibland kan vibrationer i bilen komma från motorn. Det kan bero på felaktig tändning, vilket kan orsakas av defekta tändstift eller tilltäppta filter. För att undvika problem med luft- och bränsleblandningen bör du alltid använda bensin av bättre kvalitet och rengöra filtret regelbundet. Byt ut tändstiften enligt tillverkarens rekommendationer. Om du har en modern bil kan eventuella fel visas på instrumentpanelens display.
  5. Problem med bromsarna:
    Om bilen vibrerar när du bromsar kan problemet bero på bromsarna. Det kan vara att bromsskivorna inte är ordentligt fastskruvade på navet, vilket kan leda till att rost bildas bakom dem. Detta är särskilt vanligt om du ofta kör på saltade vägar. Om ytan på bromsskivorna inte är jämn kan bilen börja skaka när du bromsar. Ibland kan rengöring och behandling av bromsskivorna hjälpa, men om det inte löser problemet måste de bytas ut.
  6. Felaktig växling i manuella bilar:
    Om du kör en bil med manuell växellåda kan bilen ibland vibrera om du har för hög växel och ger för lite gas. Detta är inget att oroa sig för; lär känna din bil så du vet hur och när du ska växla.
  7. Obalanserade däck:
    Om däcken inte är balanserade kan det orsaka vibrationer, särskilt vid högre hastigheter. Vibrationerna uppstår eftersom vikten inte är jämnt fördelad runt hjulet, vilket leder till ojämn rotation. Detta kan slita på däck och fjädring över tid. En däckbalansering hos en verkstad kan lösa problemet och ge en smidigare körupplevelse.
  8. Feljusterad hjulinställning:
    Om hjulen inte är rätt justerade kan det leda till att bilen drar åt ena sidan och vibrerar. Felaktig hjulinställning kan orsakas av att köra på ojämna vägar eller krockar med trottoarkanter. Detta kan också leda till ojämnt däckslitage, vilket ytterligare försämrar körupplevelsen. En hjulinställning kan korrigera detta problem och förbättra bilens hantering och säkerhet.
  9. Skadade fälgar:
    Om en eller flera fälgar är böjda eller skadade kan det orsaka vibrationer. Detta kan hända om du kör på en stor grop eller träffar en trottoarkant med hög fart. Skadade fälgar kan påverka däckens förmåga att sitta ordentligt, vilket kan leda till läckage av luft eller ytterligare skador. Kontrollera fälgarna och byt ut dem vid behov för att återställa en jämn och stabil körning.
  10. Slitna upphängnings delar:
    Vibrationer kan även komma från slitna upphängnings delar, såsom stötdämpare eller fjädrar. Om dessa delar är slitna kan de inte absorbera stötar ordentligt, vilket leder till att bilen skakar och fjädringen fungerar sämre. Detta kan inte bara göra körningen obekväm utan också påverka bilens stabilitet och säkerhet. Det är viktigt att regelbundet kontrollera och byta ut slitna upphängningsdelar för att bibehålla en säker och behaglig körning.

Om du är osäker på vad som gör att bilen darrar, är det alltid smart att låta en auktoriserad verkstad ta en titt. De kan hjälpa till att identifiera och åtgärda problemet.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring