Har du märkt att bilen darrar under körningen på senaste tiden, då kanske du undrar varför? Eftersom dessa skakningar kan göra det svårare att manövrera och behålla kontrollen över bilen är det viktigt att åtgärda dem så snart som möjligt. Men hur kan du göra det? Du kanske frågar dig själv. Svaret är närmare än du tror.

Varför darrar bilen när jag kör?

Det finns många olika orsaker till att en bil kan vibrera. Det kan vara så enkelt som dåliga vägar eller utslitna däck som får bilen att skaka när du kör, men det kan också vara ett tecken på motorproblem.

Däcken är bilens enda kontakt med vägen och är därför ofta en källa till att bilen darrar. Detta problem kan uppstå om däcken är gamla och slitna. Under sin livslängd utsätts däck för betydande påfrestningar, och om de inte är i gott skick kan det förkorta deras livslängd avsevärt samtidigt som körsäkerheten försämras.

Det är därför viktigt att se till att däcken alltid är i gott skick, oavsett årstid, och att alla bultar är korrekt monterade. Regelbunden rengöring och kontroll av slitbanans djup och slitage är också bra att genomföra regelbundet. Byt ut däcken enligt tillverkarens rekommendationer för att undvika deformering, särskilt om bilen inte har använts under en längre tid, eftersom deformerade däck kan få bilen att luta och vibrera.

Vibrationer kan även bero på motorn

Ibland kan vibrationer i bilen komma från motorn. Oftast beror dessa skakningar på felaktig tändning, som kan ha flera orsaker såsom defekta tändstift eller tilltäppta filter. För att undvika problem med luft- och bränsleblandningen bör du alltid använda högkvalitativt bränsle och rengöra filtret. Byt ut tändstiften enligt tillverkarens rekommendationer. Om du har en modern bil kan eventuella fel visas på instrumentpanelens display.

Om bilen vibrerar endast när du bromsar kan problemet troligen vara bromsarna. Det kan hända att bromsskivorna inte är ordentligt fastskruvade på navet vilket har lett till att rost har bildats bakom dem. Särskilt om du ofta kör på saltade vägar så ökar risken för detta.

När du bromsar trycks bromsoken och bromsbeläggen mot bromsskivorna, och om deras yta inte är jämn kan bilen börja skaka. Ibland kan rengöring och behandling av bromsskivorna hjälpa, men om det inte löser problemet måste de bytas ut.

Om du kör en bil med manuell växellåda kan den ibland vibrera om du har för hög växel och ger för lite gas. Detta är inget att oroa sig för, lär känna din bil så du vet hur och när du ska växla.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring