Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ? Det korta svaret är ja, alla däcktyper som sitter på en personbil behöver vara desamma. Du kan inte blanda olika sorters däck på en personbil. Det finns dock vissa undantag från regeln.

Samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ

Du ska inte ha både odubbade och dubbade däck monterade samtidigt på ditt fordon. Samma sak gäller förstås vinterdäck och sommardäck; alla ska vara likadana. Undantaget är om det inträffar en nödsituation, till exempel om du drabbas av punktering vid en tur med vinterdäck. Då kan du använda ett däck av annan sort, ett sommardäck fungerar bra. Detta tills du har hunnit laga däcket.

Dimension och mönsterdjup

Alla däck som sitter på samma axel bör vara lika dimensionerade. Du kan ha vinter- och sommardäck som har olika mönsterdjup, men rekommendationen är samma mönsterdjup på samtliga däck. Om du har en däckuppsättning där samtliga klarar minimikraven tillåter lagen att du har däck som har olika mönsterdjup. Sommardäck ska ha mönsterdjup som ligger på minst 1,6 millimeter. Vinterdäck ska ha minst tre millimeters djup. Fördelen med ett likvärdigt mönsterdjup på samtliga däck är att det ger en mer stabil och säker bilfärd. Det är också lättare att se vilket mönsterdjup däcken har om samtliga däck har ett likvärdigt slitage.

Om du har en bil som är fyrhjulsdriven behöver du se till så att alla fyra däcken slits likvärdigt. Om däcken har olika mängd slitage kan bilens system misstolka situationen och koppla in fyrhjulsdriften fast den inte behövs, vilket kan skada kraftöverföringen.

Det finns också andra undantag där bilar inte bör ha samma däcktyp på alla hjulen. Sportbilar behöver exempelvis olika däck fram- och baktill. Hit hör sportbilar som Lamborghini och Corvette som brukar ha större däck baktill. Dessa bakdäck behöver vara större och bredare för att ge mer kraft och fart åt bilen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring