Bästa småbilen begagnat? Vilken småbil är bäst för dig som funderar på att välja en begagnad bil? Skillnaden är stor i driftskostnader och hur bra de behåller sitt andrahandsvärde. Här kommer en närmare titt på hur du gör en bra småbilsaffär.

Jämför mer än bara inköpspriset

Ett vanligt misstag vid bilköp är att stirra sig blind på priset vid köptillfället. Därefter glöms alla framtida kostnader bort. Ska du köpa en småbil begagnat är det klokt att väga in den framtida värdeminskningen, kostnaden per mil samt övriga kostnader som kommer med ägandet, bland annat skatt och försäkring.

I så fall får du en mer rättvisande bild. Till exempel kan det skilja flera kronor i kostnad per mil. Kör du ofta och mycket och planerar att äga småbilen i ett par år, kommer det spela större roll än en prisskillnad på några tusen vid själva köpet.

Småbil som behåller sitt andrahandsvärde

Värdeminskningen för begagnade bilar är givetvis inte lika stor som för en nyproducerad bil, men det är ändå en betydande faktor. Vissa bilmärken och bilmodeller är mycket bättre på att behålla sitt värde.

Ett sätt att få mer information är att besöka en bilvärderingssajt och undersöka hur attraktiva olika begagnade småbilar är på andrahandsmarknaden.

Just småbilar som har låg driftskostnad och billig service blir naturligt mer populära och eftertraktade. Det finns också småbilar som är väldigt dyra att äga och de brukar vara sämre på att behålla sitt värde.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Gör en TCO-kalkyl

För att hitta den bästa småbilen begagnat är ett gott råd att titta på TCO, Total Cost of Ownership. Där ingår både värdeminskningen och driftskostnader för den aktuella tidsperioden.

Till exempel kan du titta på ungefär hur många mil som du i genomsnitt brukar köra under ett år och sedan räkna vad det skulle kosta att ha bilen i 3 års tid.

I så fall blir det också lättare att jämföra bensin-, diesel- och elbilar. En begagnad elbil kan till exempel vara mycket dyrare i inköp, men kanske kan du spara in pengar på en betydligt lägre driftskostnad.

Läs mer: Vad kostar en begagnad bil i månaden?

Populära småbilar i Sverige

  1. Volkswagen Golf
  2. Volvo V40
  3. Ford Fiesta
  4. Renault Clio
  5. Toyota Yaris
  6. Opel Corsa
  7. Peugeot 208
  8. Hyundai i20
  9. Kia Rio
  10. Mini Cooper