Vad kostar en begagnad bil i månaden? Att äga bil är förstås ingen sparbössa, men det finns pengar att spara genom att köpa en begagnad dito istället för helt fabriksnytt. En helt ny bil kommer se ett rejält värde ras de första åren, något du slipper som begagnatköpare. Den som är spekulant på en bil, kanske som ett första bilköp, undrar säkert vad det kostar att äga ett fordon – både vad gäller lånekostnader och driftskostnader. Vi ska gå igenom begreppen nedan och ge några exempel.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Avbetalning på din bil

Så vad kostar en begagnad bil i månaden? Det finns förstås en och annan person som har möjlighet att köpa sin bil kontant, men en majoritet väljer att ta bilen på avbetalning. Detta medför en kostnad varje månad i form av amortering och ränta, samt möjligen en avi-avgift på några tior. I samband med den första betalningen brukar också en uppläggningsavgift för lånet på några hundra kronor läggas till.

Räkneexempel amortering

Säg exempelvis att du köper en begagnad personbil för 150 000 kronor och att du väljer att betala av den på 5 år (60 månader) och att räntan är 5 %. Detta ger en amortering om 2 500 kronor per månad (150 000 delat med 60). Räntekostnaden för lånet blir 625 kronor, beräknat enligt 150 000 x 0,05 = 7 500 (årsräntan) och sedan 7 500 delat med 12. Totalt kommer du alltså få betala 3 125 kronor per månad, eftersom 2 500 adderas med 625.

Driftskostnader

De kostnader du har för din bil på löpande basis är utöver ovan försäkring, service, skatt samt ev. reparationer (inkl. nya däck, torkarblad och likande). Här varierar kostnaden oerhört mycket beroende på vad det är för bil du äger, men också var i landet du bor. Exempelvis är försäkringskostnaden mycket högre i storstad än på landet. Ytterligare en stor kostnad för dig som bilägare är förstås drivmedel, där även den varierar stort beroende på bil.