Hur många passagerare får samtidigt färdas i en personbil? Ska du köpa en ny bil, är detta en helt befogad fråga att ställa, ska man välja en personbil eller kanske en buss istället? Sanningen är att många större familjer faktiskt får välja bort personbilarna helt och hållet och leta efter ett större alternativ. Det beror helt enkelt på att det finns en maxgräns för hur många passagerare som får färdas i en personbil för att det ska räknas som just personbil.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Generellt sett

Generellt sett kan man säga att det får färdas lika många personer i bilen som det finns säten (och bälten till) och som bilen är registrerad för. Om det finns fyra sittplatser och fyra bälten är det således fyra personer som får färdas i personbilen. Den här informationen kan du enkelt hitta i registreringsbeviset på fordonet. Som mest får det dock finnas åtta stycken passagerarplatser i en registrerad personbil. Är ni fler än så kan ni behöva se er om efter en minibuss eller bil med fler sittplatser.

Antal passagerare som samtidigt färdas i en personbil påverkar bilens maxlast

Det är förarens ansvar att se till att alla passagerare kan färdas säker och har tillgång till ett säkerhetsbälte. Antalet passagerare har dock inte bara betydelse för huruvida bilen räknas som en personbil eller inte, utan påverkar också bilens maxlast. Som förare kommer din vikt inte att räknas in till bilens maximala lastvikt, men passagerarvikten gör.

Ska du färdas med många personer i bilen är det således viktigt att du har koll på hur mycket passagerarvikten blir. På så sätt kan du säkerställa att du inte packar med för mycket bagage eller annan last som kan påverka maxlasten och göra att den överskrids. Detta är extra viktigt om du ska frakta tunga föremål, t.ex. i samband med en flytt eller om ni är många som ska ut och resa på semester.