Hybridbil bäst i test? Vilken är den bästa hybridbilen? Med hybrid menas en bil som drivs av en kombination av förbränningsmotor och elmotor. Det har också dykt upp flera olika typer av hybridbilar, så det gäller att hålla koll på begreppen.

Tre kategorier av hybridbilar

Hybridbilar brukar delas in i tre huvudkategorier:

 • HEV – Hybrid Electric Vehicle

Kallas för elhybrider eller bara hybridbilar och har ett inbyggt batteri. Det laddas av förbränningsmotorn och även vid inbromsning. Batteriet har förmågan att driva en elmotor som kan användas för att avlasta den vanliga motorn och minska bränsleförbrukningen. Elmotorn har också kapacitet att driva bilen ensam, men endast i lägre hastighet och i korta sträckor.

 • PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Det här är en kraftfullare variant av hybridbilar som kallas laddhybrider. Som namnet antyder går det att plugga in en kabel och ladda upp batteriet. Det kraftfulla batteriet gör att den här typen av hybridbil kan drivas enbart på el även under en längre sträcka, till exempel 5-10 mil. De klarar också högre hastighet när de enbart körs på el, jämfört med HEV-kategorin.

 • MHEV – Mild Hybrid Electric Vehicle

I så kallade mildhybrider används hybridtekniken för att vara bränslebesparande. Batteriet och elmotorn har inte ensamma kapacitet att kunna driva bilen. En fördel förutom att spara bränsle är att framdrivningen blir mjukare i den här typen av bilar.

Vilken hybridbil är bäst i test?

Toyota har varit en föregångare inom hybridbilar, ända sedan Toyota Prius gjorde att de började få genomslag på allvar. Idag har de flera bra små modeller som placerar sig högt i tester, till exempel Toyota Yaris Elhybrid. Även Kia, Volkswagen och Volvo erbjuder förstklassiga hybridbilar. Vilken som är bäst för dig beror på hur behoven ser ut. En laddhybrid har mest potential på grund av större batteri och elmotor, men kräver lite större budget. De billigaste elhybriderna drar fortfarande ner bränsleförbrukningen och gör miljön en tjänst.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

En lista över populära hybridbilar i Sverige

 1. Toyota Prius
 2. Volvo XC90 T8 Twin Engine
 3. Toyota C-HR Hybrid
 4. Mitsubishi Outlander PHEV
 5. Kia Niro Hybrid
 6. Lexus CT Hybrid
 7. Hyundai Ioniq Hybrid
 8. Ford Kuga Plug-in Hybrid
 9. BMW 330e
 10. Volkswagen Golf GTE

Läs mer: Hybridbilar i Sverige