Hur mycket bensin drar en bil? Innan du köper en ny bil är det mycket viktigt att du har full koll på hur mycket bensin bilen drar. Bilens bränsleförbrukning kan nämligen vara mycket avgörande för din plånbok och kan innebära sparande eller förlorande av många tusenlappar om året.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Alla drar olika mycket

Att säga exakt hur mycket bensin en bil drar är i stort sett omöjligt om vi inte talar om ett specifikt märke. Det beror helt enkelt på att alla bilar drar olika mycket bensin. Storleken och vikten på bilen är avgörande, men även din körstil och antalet passagerare/last har betydelse för frågan. Har du valt att köpa en elbil kan du inte räkna ut bensinförbrukning överhuvudtaget, utan här är det istället antal km per kWh som gäller.

Räkna ut hur mycket bensin din bil drar

För att räkna ut hur mycket bensin din bil drar med en körsträcka på 40 mil och en bränsleeffektivitet på 0,69 liter per mil, kan vi använda följande formel:

Bensinförbrukning = Körsträcka / Bränsleeffektivitet

Pluggar vi in värdena får vi:

Bensinförbrukning = 40 / 0,69 ≈ 57,97 liter

Så din bil skulle förbruka ungefär 57,97 liter bensin med en körsträcka på 40 mil och en bränsleeffektivitet på 0,69 liter per mil.

Genom åren har dock den genomsnittliga summan för bensinförbrukningen ökat. En studie som utfördes visade att många bilar drog ca 20-39 % mer bensin än vad tillverkarna uppgav.

Hur kör man mest ekonomiskt och sparar bränsle på bästa sätt?

Genom att effektivt planera din körning och vara medveten om hur du använder både gas och broms kan du uppnå en bränslebesparing på 10-20%. Undvik att köra med ryckiga rörelser och undvik plötsliga inbromsningar i så stor utsträckning som möjligt. Istället för att bromsa kraftigt kan du släppa på gaspedalen och utnyttja motståndet i bilen för att sakta ner. Dessutom kan du hoppa över växlar när du behöver öka hastigheten, vilket kan bidra till att minska bränsleförbrukningen och göra körningen mer ekonomisk.

Man kan också använda färdiga kalkyler

Ett annat sätt att räkna ut förbrukningen är genom att använda färdiga kalkyler som du hittar på internet. I takt med de stigande bensinpriserna är det allt fler som försöker räkna ut kostnaderna innan de väljer om de ska åka bil eller kommunalt till arbetet på morgonen. Som tidigare nämnt har bilmodellen en mycket stor betydelse för hur höga eller låga kostnaderna kommer bli.

Tittar vi t.ex. på Audi A4 allroad quattro 2,0 TDI 177 S tronic drar bilen 0,60 liter per mil medan Volvo V60 D4 endast drar 0,43 liter på lika lång sträcka. Vill du hålla nere bränslekostnaderna ska du därför välja bil med stor omsorg och inte stirra dig blind på endast design.

Läs mer: Vad är sant beträffande bränsleförbrukningen?