Taklast på personbil? Ja, det är möjligt att lasta saker på bilens tak. Det går att göra med hjälp av takräcke och takbox. Vilken totalvikt som får lastas på taket bestäms av biltillverkaren och står i instruktionsboken.

När det kommer till taklast på personbil gäller för det flesta biltillverkarna en maxvikt på ungefär 70-100 kilo och då är det inklusive takbox och takräcke. Tänk även på att säkra lasten. Det är viktigt att komma ihåg att en alltför tung last på taket kan påverka bilens köregenskaper. Det beror på att tyngdpunkten blir förhöjd.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Lasta rätt på taket

Det är alltid en bra idé att lägga lite tid och omtanke på lasten när den ska packas på bilens tak. Om du packar på ett felaktigt sätt kan du förutom att bilens köregenskaper påverkas äventyra trafiksäkerheten för andra trafikanter. Det är den som kör bilen som är ansvarig för att lasten är säkrad på ett korrekt sätt så att den inte kan utgöra någon fara. Om en last inte är säkrad på ett bra sätt och i värsta fall skadar en medtrafikant kan föraren åtalas för exempelvis vårdslöshet i trafiken.

Last på takräcke och i takbox

Takräcke och takbox är vanligt att ha på taket för att kunna lasta saker. När det kommer till takräcke är det viktigt att lasten inte kan röra sig i någon riktning. Spännband är bra att använda för att surra fast lasten. Lasten ska helst inte sticka ut för långt framtill på bilen. I sidled kan lasten sticka ut max 20 centimeter. Totalbredden på bilen får inte vara breddare än 260 centimeter. Maxlängd för last på takräcke är 24 meter. Vid lång last ska den märkas ut med flaggor framtill och baktill. I en takbox är det viktigt att också säkra lasten så att den inte kan röra sig. Att försöka placera det tyngsta långt ner är det bästa.