Hur länge håller en bil? En bils hållbarhet kan vara svår att förutsäga, då det beror mycket på bilens ägare. Hur mycket vill bilägaren lägga ner på underhåll, och vilka regler och lagar förekommer i samhället? Bilar åldras fort och värdet sjunker kraftigt år efter år, även med normal användning utan överdrivet slitage.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Faktorer som påverkar

Mängden underhåll och hur ofta du lämnar in din bil på service påverkar dess tekniska livslängd. Ditt körsätt är en annan aspekt som är viktig att tänka på, och hur lång körsträcka du färdas med bilen varje år. Så hur länge håller en bil? Den genomsnittliga åldern för landets bilar är 17 år, vilket är baserat enbart på teknisk livslängd.

Underhållsbudget för bilen

De flesta bilägare har planerat in underhåll av personbilen i sin budget. Här ingår den obligatoriska service alla bilägare i Sverige måste göra för att kunna köra lagligt på vägarna. I budgeten bör också byte av slitna bildelar ingå, när så behövs. Efter en viss mängd år måste kamremmen bytas, vilket står i serviceboken. Vid bilservice brukar det viktigaste vara att byta renare och olja. Detta brukar ofta utföras av bilägaren själv när fabriksgarantin gått ut. Ett felaktigt utfört byte kan resultera i ett kamaxelbrott med motorhaveri. Detta kan bli mycket kostsamt.

Skrotning av bilen

Om reparationer kostar mer än inköp av ett likvärdigt fordon kan det vara bättre att lämna bilen till skroten. Många bilar skrotas redan före sin elvaårsdag, vilket oftast beror på att de har varit med om en kollision och kostar för mycket att reparera. Skrotning av bilar måste ske på ett korrekt sätt för att uppnå miljömässig hållbarhet. Det sker fortfarande att kasserade fordon bara överges ute i skogar eller på åkrar, vilket kan vara mycket skadligt för naturen. Bilar innehåller kvicksilver och andra farliga ämnen som läcker ut och sprids runt i omgivande miljö när bilen rostar och bryts ner av väder och vind.