Hur ofta ska man fylla på AC i bilen? Om du märker att din AC i bilen inte fungerar som vanligt och ger sämre effekt är det hög tid att boka AC-service hos din verkstad. Faktum är att du bör checka din AC regelbundet även om den fungerar, eftersom du undviker risken att dra på dig onödiga kostnader i framtiden.

Kan man göra det själv? Det är inte att rekommendera privatpersoner att fylla på ac i bilen på egen hand. Anledningen är att du handskas med explosiva gaser. En professionell AC-service hos en auktoriserad verkstad är alltså alltid att rekommendera och med jämna mellanrum.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Fylla på AC i bilen

Det är inte helt lätt att veta hur ofta man ska fylla på AC i bilen, men en tumregel är att du bör få AC-systemet servat vartannat år. För varje år brukar systemet tappa upp mot 8 % i köldmedia och det leder till att kompressorn får det tuffare att jobba för att generera samma effekt som tidigare. Något som i längden kan leda till att din AC helt havererar och det är dyrare än att fylla på AC i bilen.

AC-service – vad ingår?

När du lämnar in personbilen hos din verkstad för service av bilens AC är det flera moment som ingår. Systemet blir först tömt på gas och mekanikerna gör även ett trycktest samt så kallad läcksökning med en anpassad lampa eller speciell sökapparat. Sedan fylls köldmedia och olja på i bilens AC-system.

Unken lukt i bilen

Om du märker att bilen luktar illa och dessutom att dina ögon känns irriterade är det säkert AC som krånglar. Fukt, pollen och smuts lagrar sig lätt i förångaren och det kan i sin tur generera svampodling, vilket ger dålig lukt och det kan även ge upphov till allergi. Därför är det extra viktigt att få Ac-systemet rengjort för att säkerställa att det är i rätt skick och inte skadligt.