Hör du till de bilförare som blir orolig när en varningslampa börjar lysa? Vad är sant om bilens kontrollampor egentligen? Bilens kontrollampor har olika funktioner och innebär inte nödvändigtvis en direkt risk. När du kör bil är det dock viktigt att känna till kontrollampornas funktion och hur du bör agera när någon lyser.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vilket syfte har bilens kontrollampor?

Som förare är det viktigt att lära känna din bil och framför allt veta när något står på tok. Kontrollamporna i bilen fungerar som signaler för att något inte riktigt är som det ska i bilen. Ibland kallas de även för just varningslampor och du finner de på bilens instrumentpanel. Det varierar beroende på bilmärke och modell vilka typer av kontrollampor du har i bilen. Standard är dock varningslampor som indikerar för motor och bromsar.

Vad är sant om bilens kontrollampor när det gäller färgen?

Varningslampor har olika färger för att förmedla graden av allvar. En röd lampa är ganska uppenbart en färg som indikerar att något är av den grad att du bör stanna bilen, stänga av motorn samt se till att åtgärda problemet omgående.

Gul varningslampa visar att det är något mindre allvarligt haveri och du behöver nödvändigtvis inte stanna omedelbart.

Grön alternativt blå lampa är mer en form av upplysning om något under körningen. Det kan exempelvis vara att bilens helljus är påslaget, vilket indikeras med blå färg.

Vanliga typer av kontrollampor

Om något skulle vara fel i samband med inbromsning mottar du en varning i form av en kontrollampa som lyser. Det kan vara att bromsarna inte fungerar korrekt eller att du har parkeringsbromsen åtdragen när du kör. Den här lampan indikerar även nivån för bromsvätska, vilken du bör ta på allvar eftersom du inte får köra när den är för låg.

Olika indikationer för olja är också vanlig i personbilar och det kan vara oljenivå eller oljetryck. Här är det viktigt att stanna snarast möjligt samt stänga av motorn. Har du inte möjlighet att fylla på med motorolja vid tillfället bör du kontakta en verkstad.