Vilken färgkod har min bil? Som bilägare det ganska vanligt att drabbas av någon mindre repa eller skada som går att lösa på egen hand. Ska du använda touch-up penna eller vanlig sprayfärg, måste du använda exakt rätt nyans för att resultatet ska bli bra. I så fall behöver du veta din bils färgkod.

Läs mer: Vad kostar det att lacka om en bil?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Skillnaden mellan färg och färgkod

Vilken färg bilen har går att se med blotta ögat. Den kan till exempel vara blå, röd, svart eller vit. Problemet är att det också finns massor av nyanser. Bilen kan till exempel vara mörkröd eller ljusröd. Försöker du att gissa dig till rätt nyans är risken stor att det blir fel. Vill du fixa en mindre repa är det bäst att använda den exakta färgen. Den anges i bilens färgkod. Vanligtvis hittar du den på en dekal, skylt eller etikett på bilen. Formatet brukar vara 3-4 siffror eller bokstäver. Vissa skillnader finns mellan olika bilmärken.

Så hittar du vilken färgkod din bil har

Hur går jag tillväga för att hitta vilken färgkod min bil har? Alla personbilar har en informationsetikett som innehåller relevant information om bilen, till exempel märke, tillverkningsdatum och färgkod. I manualen står det var etiketten är placerad. Har du inte tillgång till manualen är det här de vanligaste platserna för etiketten:

  • Insidan av bildörren
  • På förarsidans inre instrumentbräda
  • Under motorhuven
  • Vid den bakre hjulbrunnen, direkt ovanför däcket

Om du ändå inte lyckas hitta färgkoden kan du göra en sökning på nätet för ditt bilmärke och aktuella bilmodell för att se var du ska leta, alternativt vända dig till bilhandlaren du köpte bilen från och få hjälp.

Vad du kan göra med färgkoden

Med färgkoden är du säker på att få exakt rätt nyans till bilens lack. Det är perfekt när du behöver köpa produkter för att fixa till småskador i lacken. Skulle det visa sig att du har en mycket ovanlig färg finns ibland möjlighet att blanda själv, men i så fall brukar det vara bäst att vända sig till en professionell lackerare.

Vart hittar jag färgkoden på min Volvo?

Färgkoden för Volvo-bilar brukar vanligtvis finnas på en bricka i motorutrymmet. Denna färgkod består oftast av tre siffror följt av ett bindestreck och ytterligare två siffror. Det är viktigt att hitta och notera rätt färgkod för att matcha och återge bilens färg på ett korrekt sätt.