Vad är sant när det gäller bilbälten i personbilar? Det är lagstadgat att alla personer som åker i en personbil ska använda bilbälte. Barn som är under 135 centimeter ska alltid använda en lämplig skyddsanordning. Personer som kör eller åker bil utan bilbälte kan straffas med böter.

Alla personer som åker i en personbil ska använda bilbältet som finns på sittplatsen. Bilbälte är den viktigaste säkerhetsdetaljen i en personbil och är lika viktigt att använda i låga hastigheter som i höga. Det kan vara skillnaden mellan liv och död att ha bilbälte. 1975 infördes en lag om bilbälte i framsätet. Sedan kom lagen om bilbälte i baksätet 1986 och kort där efter 1988 kom lagen om att även barn skulle ha bilbälte i baksätet.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Personer som inte använder bilbälte kan straffas med böter

Det är alltid förarens ansvar att se till att alla passagerare under 15 år har bilbälte på sig i bilen under färd. Personer över 15 år är själva ansvariga över att ta på sig bilbältet. Den person som inte har bilbälte på sig kan straffas med böter. Bötesbeloppet för vuxna som inte har bilbälte är 1500 kronor och 2500 kronor om det finns barn i bilen som inte använder bilbälte. För att bilbältet ska ge ett optimalt skydd är det av vikt att det sitter korrekt på kroppen.

Regler för barn och bilbälte

Barn som inte har uppnått en längd om 135 centimeter ska använda en lämplig skyddsanordning. Det finns undantag när det kommer till barn och användning av skyddsanordning. Om barnet är tre år eller äldre men inte är 135 centimeter får barnet åka i en bil utan skyddsanordning om transporten är tillfällig och endast är en kort sträcka. Barnet ska då sitta i baksätet med bilens bilbälte på sig. Det kan exempelvis vara en taxiresa.