Hur mycket väger en personbil? Dagens personbilar blir bara tyngre och tyngre. Den genomsnittliga vikten för en klassisk personbil har helt klart ökat genom åren. När man räknar på tjänstevikten för en personbil tittar man inte bara på bilens egna vikt, utan här inkluderas även förarens vikt såväl som eventuellt drivmedel, t.ex. bensin.

Om du är nyfiken på vikten av din egen bil finns det flera sätt att få reda på det. Ett sätt är att besöka Transportstyrelsens webbplats och använda registreringsnumret för att få fram omfattande information om din bil, inklusive dess vikt.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Så mycket väger en personbil – genomsnittligt

Från år 2008 till år 2017 hade den genomsnittliga vikten redan ökat med 40 kg. År 2008 vägde den genomsnittliga personbilen ca 1548 kg och år 2014 låg vikten istället på 1588 kg. Sedan dess har det egentligen inte skett några större och drastiska förändringar i just tjänstevikten, men tittar vi på medelvikten för personbilar har det skett en mer markant ökning på hela 156 kg.

När man räknar ut medelvikten tittar man både på bilens vikt, föraren och vikten för eventuell last.

Hur mycket får en personbil väga?

För att en bil ska kunna klassas som en personbil får den dock inte väga hur mycket som helst. Den exakta viktgränsen skiljer sig dock en hel del beroende på i vilken del av världen du befinner dig. Alla länder har nämligen olika regler för vad som klassas som en personbil. Tittar vi på hur maxvikten för personbilar ser ut i Sverige ligger denna på en totalvikt på 3500 kg för dig som har det vanliga B-körkortet. Totalvikten inkluderar även eventuellt släp med en maxvikt på 750 kg.

Ibland kan en högre maxvikt än 3500 kg orsaka problem om du ska ta bilen på äventyr utanför Sveriges gränser. Det är inte ovanligt att andra EU-länder har en annan maxgräns för personbilar, vilket kan resultera i att du behöver betala högre avgifter vid tullarna. Det kan även finnas hastighetsbegränsningar såväl som omkörningsförbud för bilar över 3500 kg och detta blir då något som ni kommer behöva anpassa er efter.

Vill du veta mer om bilens bredd? läs då: Hur bred är en personbil?