Funderar över hur bred är en personbil eller bara vill veta vad som är en normal bredd på dagens bilar? Då har du hittat rätt, här får du ta del av kortfattad fakta om bredden på personbilar. Det finns nämligen standardmått när det gäller hur bred en personbil är och även får vara utifrån reglerna.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Normal bredd på personbil

Det finns ett standardiserat mått på vad som anses vara en normal bredd på en vanlig personbil och det är 1,8 meter. Däremot är det ett faktum att moderna bilar har blivit lite större än tidigare och därför har även standardbredden på personbilar förändrats. Det är viktigt att ha i åtanke eftersom det påverkar exempelvis garageplats där inte minst backspeglar påverkar bredden. Därför kan vi idag hellre beskriva normalbredden på personbilar som cirka 2 meter om backspeglarna är utfällda och du behöver känna till rätt utrymme.

Du bör även ta hänsyn till avståndet mellan vägg och bildörr om du ska parkera i garage eller liknande. Vill du veta hur bred en personbil är för att parkera säkert är det därför viktigt att lägga till utrymme och inte uteslutet räkna utifrån standardmåttet.

Hur bred är en personbil vid lastning?

Det finns regler som avgör hur bred en personbil får vara när du kör med last och det är inte bara vikten som regleras. Du måste placera lasten på rätt sätt i bilen och det får heller inte påverka bredden i för hög grad. Totalt får bredden på en personbil aldrig vara större än 260 centimeter med last och det gäller när du kör på vanliga svenska vägar. Du måste garantera att lasten inte skjuter ut mer än 20 centimeter på varje sida av bilen. Skulle däremot lasten exempelvis vara omöjlig att dela kan du få köra med andra mått, men det är Transportstyrelsens föreskrifter som gäller och lasten måste markeras.