Vad blir konsekvensen av att styrservon är ur funktion? Servostyrning är den funktion i moderna bilar som gör att föraren kan styra bilen utan att anstränga sig för att vrida på ratten. I ett servostyrningssystem orsakar rörelser gjorda på ratten att vätsketrycket inuti hydraul pumpen rör sig till ena eller andra sidan av pumpen.

Om styrservon slutar fungera blir hjulen väldigt mycket svårare att vrida. Du kommer att kunna snurra på ratten men kraften som krävs för att få detta att hända är enorm! Och det kan vara väldigt problematisk speciellt i kurvor. Om styrservon slutar fungera medan bilen är i rörelse kan det orsaka en olycka.

Att känna till tecken på fel gällande styrservon kan hjälpa dig som förare att förebygga och åtgärda problemen innan det bidrar till en olycka eller andra problem på vägen.

Tecken att hålla koll på

Ett tjutande ljud – När hjulen snurrar och det tjuter kan det vara en indikation på att servostyrningsvätskan är låg. Att byta ut vätskan löser bara problemet tillfälligt om inte själva läckan repareras.

Ratten är svår att svänga – Om hjulen på din bil är svåra att svänga är detta ytterligare ett tecken på att din styrservo inte fungerar. Detta kan bero på: låga nivåer av styrservovätska, läckage eller skador på någon komponent.

Ratten vibrerar kraftigt på tomgång – Detta symptom på ett felaktigt servostyrningssystem uppstår när bilen går på tomgång och styrservon inte används. Kraftiga rattvibrationer är en antydan på att remmen antingen är skadad, lös eller behöver bytas ut.

Vad du ska göra om styrservon är ur funktion?

Om det händer att styrservon slutar fungera under körning bör du placera bilen på vägrenen på ett säkert sätt – tänd varningsblinkers, tryck väldigt försiktigt på bromsarna och styr åt vägrenen, tänk på att du kommer behöva ta i en hel del eftersom ratten kommer vara väldigt trög.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring