Bromsservon erbjuder en fantastisk teknik, men vad händer om bromsservon inte fungerar? Genom att använda sig av vakuumtryck tillåter bromsservon dig att stoppa bilen med minimal kraft och ansträngning på pedalen. Men alla goda ting kan ha ett slut, och även om det är relativt ovanligt att bromsservon blir dålig är det viktigt att veta vad som kan orsaka det för att sedan vidta de rätta åtgärderna.

Det som händer när bromsservon är defekt är att bromsarna blir mycket tröga, det blir svårare att få stopp på bilen, pedalen är väldigt hård och bromssträckan blir längre.

Så märker du att bromsservon inte fungerar

Bromsservon använder vakuum från motorn eller en fristående pump – för att hjälpa till att sakta ner fordonet när du trycker ned bromspedalen. Detta gör pedalen mycket lättare att trycka ner och förbättrar fordonets bromsrespons. Hur känns det när bromsservon inte fungerar?

Bromspedalen är trög – När allt fungerar och är korrekt i systemet kommer bromsservon göra att bromspedalen känns lättare att trycka på när man bromsar. Det kommer inte nödvändigtvis göra bromsarna bättre, vilket de flesta tror, ​​men det kommer definitivt göra bilen roligare att köra och stanna – om systemet slutar fungera måste du lägga extra tryck på bromspedalen för att aktivera bromsarna. Så när bromsservon är defekt lär du märka det!

Förlängd stoppsträcka – Utan bromsservon hjälp äventyras kraften i ditt bromssystem. När detta inträffar kanske du märker att ditt fordons stoppsträcka blir längre, ibland med flera meter.

Motorn stannar vid bromsning – Om tätningarna inuti bromsservon blir defekta, kan systemet försöka dra mer vakuum från motorn för att kompensera. Vid en viss punkt kommer överskottet att få motorn att stanna när du trycker ned bromspedalen.

Om du märker av någon av dessa problem är det viktigt att spåra problemet och utföra alla nödvändiga åtgärder. Att köra runt med en trasig eller dålig bromsservo är ganska farligt, eftersom det kan leda till fullständigt bromskollaps på vägen.

 

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Kontrollera broms- och styrservon

För att kontrollera broms- och styrservon på ditt fordon kan du följa dessa steg:

  1. Sätt dig i bilen och trampa ner kopplingen.
  2. Pumpa bromspedalen flera gånger tills den känns stum. Håll den nere.
  3. Vrid ratten något åt vänster och håll den i den positionen.
  4. Starta bilen.

Om broms- och styrservona fungerar korrekt, kommer du att märka följande:

  • Bromspedalen ska sjunka något när du startar motorn. Detta indikerar att bromsservon fungerar och hjälper till att öka bromseffekten.
  • Ratten ska släppa något från den vridna positionen. Detta visar att styrservon fungerar och underlättar styrningen av fordonet.

Läs mer: Hur känns bromspedalen när bilen är avstängd?