Vad gör luftfilter i en bil? Luftfiltret i en personbil håller smuts och damm borta från bilens motor. Det är viktigt att luften som kommer in i motorn är ren. Om det kommer in smuts till motorn kan bilens motor ta skada och i värsta fall sluta fungera. Luftfiltret byts oftast ut med jämna mellanrum.

Luftfiltrets uppgift i en bil är att göra rent luften som bilmotorn använder vid förbränning av diesel eller bensin. En bil motor fungerar genom att en blandning av luft och bilbränsle kommer in i motorns cylindrar som sedan antänds. Det är väldigt viktigt att luften som motorn använder vid förbränningen är ren. Det får inte förekomma några smutspartiklar. Smuts kan skada motorn För att förebygga att smutspartiklar kommer in i motorn finns luftfiltret.

Läs mer: Hur ofta ska man byta luftfilter?

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Luftfiltret håller smuts och damm borta

Det finns olika typer av luftfilter till bilar. Det allra vanligaste luftfiltret som används är ett fyrkantigt eller rektangulärt panelfilter. Det är dessa luftfilter som oftast är standard i många av dagens bilar. Det finns dock bilar som har cylindriska eller runda luftfilter. Oavsett vilket luftfilter som sitter i bilen är det viktigt att det är rent.

Luftfilter i en bil kan ha olika reningsgrad

Ett smutsigt luftfilter kan tappa delar av sin funktion. Det kan leda till att motorn fungera sämre. I värsta fall kan bilen stanna om lufttillförseln är för dålig. Det är inte sällan som luftfiltret byts en gång per år i bilar när servicen görs. Ett filter håller i regel ungefär 15 000 kilometer. Ett luftfilter som är i skum eller bomull kan däremot hålla dubbelt så länge. Det finns även tvättbara filter som är möjlig att använda upp till 60 000 kilometer. Det finns även olika reningsgrad på luftfilter. Sportfilter gör exempelvis att luften kan cirkulera på ett annorlunda sätt. I bilens servicebok finns det ofta instruktioner för när luftfiltret bör bytas.

Vad händer om man har ett dåligt luftfilter?

Om du struntar i att byta ut ett smutsigt luftfilter kan problemen gradvis förvärras. I allvarliga fall kan det smutsiga luftfiltret orsaka skador på motorn, katalysatorn, syresensorer och andra viktiga komponenter. Detta kan i sin tur resultera i kostsamma reparationer. Dessutom har det en negativ påverkan på miljön.