Hur ofta ska man byta luftfilter? De flesta vet att förbränning kräver närvaro av tre komponenter. Antändningskällor (motor), brännbart material (bensin eller diesel) och luft (rengörs med ett luftfilter). När det gäller olika fordon behöver motorer ren luft. Närvaron av smuts och partiklar i motorn kan snabbt göra att motorn slutar fungera helt eller i vissa delar av motorn. Ett luftfilter används för att rengöra luften som kommer in i motorn.

Vissa tror att du aldrig behöver byta ut denna förbrukningsvara, men det är inte sant. Tänk på dess viktiga funktion och byt ut den vid behov, i luften omkring oss finns det många skadliga ämnen som kan orsaka stora skador på bilen, luftfiltret skyddar bilmotorn. Byt luftfiltren med jämna mellanrum då de blir sämre med tiden, vilket också gör skyddet mindre effektivt med tiden.

Vilket behov har jag av ett luftfilter?

För att din motor ska kunna fungera på ett effektivt och bränsleeffektivt sätt behövs ett luftfilter. Det är nämligen denna komponent som ser till att blandningen av bensin och luft är i perfekt symbios renade från föroreningar för en optimal effekt av motorn.

När är det dags för mig att byta luftfilter?

För det mesta motiveras behovet av att byta luftfiltret av dess yttre tillstånd, vad är det? Ja, alla förare kan urskilja ett smutsigt från ett rent filter, till exempel om det finns synlig olja på filterytan eller om mycket smuts samlas på filtret måste luftfiltret bytas ut. Normalt sugs luft in i mitten av filtret, detta innebär att periferin förblir ren och smuts samlas på en viss plats.

När det gäller luftfiltrets bytesfrekvens finns det inga hårda regler. Det bästa du kan göra är att titta i ditt fordons servicebok och se vad tillverkaren rekommenderar. Om fordonet ofta körs på grusvägar eller andra ”dammiga” underlag bör luftfiltret bytas oftare.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring