Vad är bromsvätska? Som en avgörande del av din bils funktion är bromsar vanligtvis det första man tänker på när man ska kontrollera att bilens delar fungerar som de ska.

Det finns flera komponenter i din bils bromsar som måste fungera i symbios för att det ska gå smidigt, såsom bromspedalen, bromsledningar, bromsskivor och bromsbelägg.

Även broms-, också känd som hydraulvätska, är en viktig del av dina bromsar. Det förstärker inte bara bromskraften utan det fungerar också som ett smörjmedel och förhindrar rost i de rörliga delarna av dina bromsar. Enkelt uttryckt, utan bromsvätska skulle dina bromsar inte fungera.

Hur fungerar bromsvätska?

Så, som en så viktig del av ditt bromssystem, hur fungerar bromsvätska? Bromsvätska är en del av bromsprocessen från det ögonblick du sätter ner foten för att bromsa.

När du trycker ner din bromspedal, pressas kolvarna ihop inuti huvudcylindern i motorrummet, så att bromsvätskan kan färdas under tryck. Trycket från kolvarna ökar även trycket inom bromsledningarna där den trycksatta bromsvätskan finns.

Bromsledningarna leder vidare trycket till bilens främre och bakre bromsar med hjälp av bromsvätskan. Bromsvätskan omvandlar sedan energin som används för att trycka ner bromspedalen till bromstryck som får bromsbeläggen att klämma ihop bromsrotorerna. Detta leder till att rotorerna saktar ner och får dem att stanna.

Håll dina bromsar på topp

Eftersom bromsvätskan också fungerar som ett smörjmedel för andra rörliga delar av ditt bromssystem, kan den absorbera all fukt som kan komma från dessa komponenter.

Ju mer vatten som kommer in i din bromsvätska, desto mer utspädd blir den. Detta sänker sedan temperaturen vid vilken vätskan kokar, vilket kan resultera i att dina bromsar inte får stopp på bilen. Genom att se till att kokpunkten kontrolleras kan du hålla din bromsvätska på topp och förhindra eventuella bromsolyckor från att inträffa. Din bromsvätska är bäst när den är färsk och oförorenad.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring