Vad är skillnaden mellan personbil och buss? En personbil och en buss är två olika fordon som kommer med olika regler och krav. En buss brukar definieras som en bil som är byggd för persontransporter och som har över åtta sittplatser (till exempel en Mercedes-Benz Vito), utöver själva förarplatsen. Bussar brukar också delas in i tunga och lätta bussar, där tunga har totalvikt på över 3,5 ton och lätta har totalvikt på max 3,5 ton. Personbilar definieras i sin tur som bilar försedda med maximalt åtta sittplatser om man inte räknar förarplatsen.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Körkortskrav

För att köra buss krävs körkort med D1 eller D-behörighet. Om du även ska ha släp kopplat till bussen behöver du DE- eller D1E-behörighet. För bussar finns totalt fyra olika körkortsbehörigheter. Dessa brukar benämnas som D1, D1E, D samt DE. Det som skiljer dem åt är vilken storlek på bussarna du tillåts köra och vilka släp du får koppla på. Om du vill köra personbil behöver du körkortsbehörighet B.

D1 för mellanstor buss

När du har ett körkort med behörighet D1 kan du köra mellanstora bussar med en längd på max åtta meter. Du har tillåtelse att dra ett lättare släp som väger högst 750 kg. Bussen ska vara tillverkad och konstruerad för att kunna ta maximalt sexton passagerare, utöver föraren.

D1E för mellanstor buss med tungt släp

Om du har ett körkort med behörighet D1E får du framföra samma fordon som ett körkort med behörighet D1 ger dig rätt till. Du kan också dra släp utan viktgräns.

D och DE

Körkort D ger dig behörighet att köra bussar med ett ospecificerat antal passagerare. Du kan också dra lätta släp som har en maximal totalvikt på 750 kg. Om du har behörighet DE kan du framföra samma fordon som du kan med behörighet D, och du kan även köra släp utan viktgräns.

B för personbil

För att köra personbil behöver du körkortsbehörighet B. Då kan du även koppla på ett släp som väger maximalt 750 kg.