Vad betyder TDI på bilar? TDI är Volkswagens egna varumärke för en motor som har diesel-direktinsprutning och turboladdning. TDI står för Turbodiesel Direkt Insprutning. Det finns många bilar inom Volkswagen koncernen som har TDI-motorer som exempelvis Audi, Skoda, Seat och Porsche.

Nyfiken på vad din bil är värd?

Låt oss värdera din bil inför försäljning eller bilbyte.

Personliga bud online hos landets Sveriges största bilhandlare

Hämtning inom 24h i hela landet vid försäljning

Pengarna på kontot direkt

Gratis värdering online

Personliga bud av våra inköpare

Betalning och upphämtning inom 24h

Företag eller privatperson?

Vår tjänst vänder sig till er alla

Sälj till oss, vi hämtar bilen inom 24h i hela landet

Pengarna på kontot direkt vid hämtning

Vi löser ditt billån, fixar ägarbytet och avslutar din bilförsäkring

Vad betyder det när bilar är utrustade med TDI?

TDI är en förkortning för Turbodiesel Direkt Insprutning. Det är Volkswagen AGs registrerade varumärke. TDI används som beteckning för alla Volkswagen koncernens bilar som har en diesel-direktinsprutning men även turboladdning. En motor med TDI har generellt en låg bränsleförbrukning, ett högt vridmoment och låga emissioner. En TDI motor utmärker sig även för det höga effektutbytet.

En bil som har TDI har en avgasturbo som försörjer själva motorn med luft och bidrar till att cylindrarna fylls på bästa möjliga sätt. TDI bidrar till en effektiv kapsling av motorn som gör att ljudnivån på blir väldig låg. Det hydrauliska motorlagringarna i en bil med TDI svarar också för att den går lugnt utan några störande vibrationer. TDI-motorer finns i fordon som Skoda, Seat, Porsche, Audi och Volkswagen.

Första generationens TDI

TDI-motorn från Volkswagen presenterades 1989. Då var motorn installerad på en Audi. Den allra första generationens TDI-motorer hade ett elektroniskt styrd bränsleinsprutningssystem. TDI-motorn som kom först hade fem raka cylindrar och en 2,5 liters volym. Hästkrafterna på den motorn var 120 och motorn hade maximalt vridmoment.

Andra generationens TDI

1998 kom andra generationens TDI-motorer. Det som var unikt för den motorn var att enhetsinsprutaren. Den ersatte den tidigare designen med spridare och bränsleinsprutningspump. Systemet som använde enhetsinsprutare möjliggjorde att trycket kunde justeras för varje enskild cylinder jämfört med direktinsprutningssystemet som bara har ett bränslefördelningsrör.

Tredje generationens TDI

2004 kom den tredje generationens TDI-motorer. Denna generation var känd för den höga effektiviteten, hästkrafterna samt för den ekonomiska och miljövänliga användningen. TDI-motorer blev snabbt väldigt populära och finns numer i många olika fordonsmodeller från Volkswagen AG.